Tko zna što će jučer donijeti?

“Povijest filma je povijest moći koja stvara povijest.”

Jacques Rancière

Program Tko zna što će jučer donijeti? donosi filmove, razgovore i online sadržaje iz Jugoistočne Europe koji povezuju priče iz različitih dijelova regije kako bi stvorili vrijedan i nužan polifoni kritički diskurs o našim zajedničkim povijestima koje su često predmet spora.

Naslov programa inspiriran je ciničnom maksimom iz staljinističkog perioda kako ju je prenio povjesničar Eric Hobsbawm. Prema Hobsbawmu stvarnost sagledavamo kroz prizmu jedne ere i društvene klase dok je kolektivno sjećanje određeno društvenim kontekstom pojedinčeva života koje naziva “historijska mitologija”. Izabrani filmovi tematiziraju povijesne prekretnice u balkanskim zemljama u 20. stoljeću i njihov utjecaj na naše kolektivno sjećanje.

Na temelju ove misaone pozadine i suvremenog političkog konteksta program postavlja sljedeća pitanja: koliko mi na Balkanu znamo o svojim isprepletenim povijestima, spornim narativima i višestrukim perspektivama? Kako su ove zajedničke povijesti reprezentirane kroz slike i koje urgentne priče nam mogu ispričati? Tko zna što će jučer donijeti?

Kinematografija nas povezuje s prošlošću dok nas paralelno poziva da promislimo važnu ulogu koju filmovi i druge slike, igraju u formiranju (kulturne) memorije i povijesnih narativa.

Izabrani filmovi obrađuju, ponekad poetično, ponekad humoristično, koristeći znatiželju i podsmijeh, prijelomne trenutke i zajedničke konflikte upisane u prošlost koji i dalje potkopavaju razumijevanje u regiji i pokazuju da povijest možemo beskonačno čitati i ponovno ispisivati. U ovim trenucima kada je civilno društvo sve fragilnije i ugroženije važno je sjećati se, kritizirati i istovremeno pokušati reimaginirati našu budućnost.

Program će uključivati filmske projekcije uživo (igrani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi) i online publikacije (tekstovi, podcasti i videi) koji služe kao kritički okvir za prikazane filmove. Počevši u atenskom kvartu Tavros u proljeće 2022. ovaj mobilni program putovat će kroz razne susjedne zemlje.

Program organiziraju neprofitne organizacije AIN (Francuska) i locus athens (Grčka) u suradnji sa sljedećim festivalima i umjetničkim centrima: Dokufest u Prizrenu, suvremena umjetnička platforma Harabel u Tirani, Institut za suvremenu umjetnost – ICA u Sofiji, MakeDox i Muzej suvremene umjetnosti Art-MoCA u Skopju, Subversive Festival u Zagrebu i Festival Europe autour de l’Europe u Parizu. Kustosica filmskog programa je Delphine Leccas a online publikacije kuriraju Maria Thalia Carras i Delphine Leccas. Program je realiziran uz podršku Fondacije Melina Mercouri, gradske uprave Tavros-Moschato i Goethe-instituta u Ateni.

https://tavros.space/

https://www.delphineleccas.org/