Kino Tuškanac / Nedjelja 22. 5. / 16.00

Vidimo se u petak, Robinsone /

Francuska, 2022., 96' DCP
Režija: Mitra Farahani · Fotografija: Daniel Zafer, Mitra Farahani, Fabrice Aragno · Montaža: Mitra Farahani, Fabrice Aragno, Yannick Kergoat · Produkcija: Mitra Farahani (Écran Noir Productions) · Uloge: Jean-Luc Godard, Ebrahim Golestan

Prije nekoliko godina Mitra Farahani imala je ideju. Mogla bi organizirati susret između dvojice velikih redatelja koji se, iako pripadaju istoj generaciji, nikad nisu sreli uživo: Jean-Luc Godard švicarski maestro kojeg ne treba posebno predstavljati i manje poznati Ebrahim Golestan, čija književna i filmska djela tvore temelje moderne iranske kulture (npr. Cigla i zrcalo, 1965.) – dvojica pustinjaka koji su pokrenuli političku i tehničku revoluciju na filmu. Susret uživo se pokazao nemogućim no ova prepreka potaknula je novi kreativni pristup. Farahani predlaže korespondenciju na koju Godard odgovara: „Možda nećemo korespondirati jedno drugome.“ Razmišljajući o svojim konvergentnim i/ili divergentnim filmskim odisejama dvojica sineasta 29 tjedana svakog petka razmjenjuju poruke. Vidimo se u petak, Robinsone nudi zanimljiv uvid u ulogu umjetnika u 20. i 21. stoljeću. Kako smrt postaje opipljiva dvojica velikana kontempliraju vlastitu smrtnost, kao intelektualci i kritičari svoga doba. Jedno je sigurno: suočit će se s njom oštro i uz nepokolebljivi humor.

Nagrade i festivali:

Berlinale (2022) – svjetska premijera, posebna nagrada žirija u sekciji Encounters; Buenos Aires International Festival of Independent Cinema (2022); Visions du Réel (2022)

Mitra Farahani rođena je 1975. godine u Teheranu, u Iranu. Kiparica i filmska redateljica diplomirala je 1997. grafički dizajn na Sveučilištu Azad. Potom je emigrirala u Pariz gdje je studirala likovnu umjetnost, video i film na ENSAD-u. Otada podjednako djeluje u umjetničkom i filmskom svijetu. Godine 2002. njezin kratki film Juste une femme prikazan je na Berlinaleu gdje su i svi njeni sljedeći filmovi također imali premijere. Od 2012. radi i kao producentica, između ostalog na Godardovom filmu Kaleidoskop (2018.).