ČETVRTAK na SFF-u: Nasljeđe irskih revolucionara, čileanski vestern, ruski film ceste i palestinska borba

Filmski „majski šušur“ Subversivea nastavlja se i u četvrtak uz hrvatske premijere intrigantnih filmova i uz gostovanja autora i autorica iz Italije, Rusije, Čilea i Palestine.

Dan u Kinoteci u 17 sati započinje uz najbolji dokumentarac prestižnog CPH:DOX-a – Stanari redateljice Alessandre Celesije. Emocionalno razoran film o stanarima jedne zgrade u katoličkom dijelu Belfasta, dugotrajnoj traumi političkog nasilja i nasljeđu irskih revolucionara. Bolna moderna povijest Belfasta odvija se u bezvremenom vakuumu koji podsjeća na 1970-e, ali je nepogrešivo suvremen. S rekonstrukcijama i efektnom upotrebom arhivskih snimaka, Celesia dočarava subjektivno stanje u kojem prošlost zapravo nikad nije završila. *Nakon projekcije održat će se Q&A s redateljicom Alessandrom Celesijom.

Program se nastavlja u 19:15 uz u Cannesu nagrađeni film, vizualno zanosan revizionistički vestern Doseljenici Felipea Gálveza o trojici jahača koje bogati zemljoposjednik angažira kako bi se obračunao s autohtonim stanovništvom koje ugrožava njegove posjede u Patagoniji. Jedna od jedinstvenih perspektiva koje film nudi je ideja da su Čileanci bili kolonizatori u vlastitoj zemlji. Kako novonastale zemlje stvaraju nacionalne identitete? I zašto se ponavlja užas osvajanja, koji su u ovom slučaju zadali Čileanci, a ne Španjolci? *Nakon projekcije održat će se Q&A s direktorom fotografije Simoneom D’Arcangelom.

Posljednja projekcija četvrtka u Kinoteci zakazana je za 21:15 uz Hir ruskog redatelja Ilje Povolockog, intrigantni film ceste kroz opustjelu rusku provinciju u starom kamperu koji udomljuje hirovitu tinejdžerku, njena melankoličnog oca i dotrajali filmski projektor. Atmosferični film ceste istražuje generacijske napetosti i priču o odrastanju na osebujan i originalan način.

Na drugoj festivalskoj lokaciji, Dokukinu KIC, u 18:30 gledamo Bilješke iz eremocenadistopijski znanstveno-fantastični dnevnik Viere Čákanyove, sniman iz perspektive redateljičina virtualnog alter ega iz doba usamljenosti, budućnosti u kojoj su digitalne tehnologije i AI potpuno poharale svijet uz devastaciju okoliša i nepovratno narušavanje bioraznolikosti.

U Dokukinu dana završava u 20 sati uz film Izvan kadra: Revolucija do pobjede, meditaciju o borbi palestinskog naroda da proizvede sliku i samoreprezentaciju prema vlastitim uvjetima. Nakon projekcije održat će se Q&A s redateljem Mohanadom Yaqubijem.

RASPORED 17. SFF-a