(sub) 14.5.2016. 22 h // Kino Tuškanac

Andermatt – globalno selo / Andermatt – Global Village

Švicarska, 2015. 90', DCP
Režija: Leonidas Bieri · Scenarij: Leonidas Bieri i Marc Haenecke · Fotografija: Michael Spindler, Daryl Hefti, Simon Guy Fässler · Montaža: Marc Haenecke · Produkcija: Patrick M. Müller i Robin Burgauer - DOCMINE Productions AG i Schweizer Radio und Fernsehen

Dok je u doksu You’ve Been Trumped (Nasamareni ste) u režiji Anthonyja Baxtera glavni negativac bio notorni investitor i wannabe predsjednik Donald Trump, koji je pokušao natjerati škotske farmere da mu prodaju zemljišta da bi na njima sagradio resorte i golf-terene, ovdje je to agresivni egipatski developer Samih Sawiris, direktor tvrtke Orascom Development. A meta njegovih predatorskih interesa nisu idilični škotski pašnjaci, već uspavani gradić Andermatt, koji je on čarobnim investitorskim poljupcem pokušao oživjeti nakon dugog sna izgradnjom luksuznog hotela Chedi i pripadajućih mu isto tako luksuznih depandansi i vila od kojih bi se svaka prodavala za 60 milijuna švicaraca. Kultistima Jamesa Bonda taj gradić poznat je kao lokacija na kojoj je snimana mitska scena potjere iz Goldfingera. Prva Sawirisova meta bili su lokalni farmeri koje je bilo puno lakše nasamariti. Na scenu ubrzo stupaju bageri koji su srušili njihove kuće da bi raskrčili teren za veliko gradilište. Realizacija njegova megaprojekta time je mogla započeti. Iako je njegov ultraluksuzni hotel Chedi nedavno otvoren, s fensi interijerima nalik reportaži iz časopisa Casa Vogue, koji uključuju japanski restoran i wellness od 2400 kvadratnih metara, dizalice se i dalje nalaze u njegovu susjedstvu, jer izgradnja kompleksa još nije završena. Zvuči poznato, zar ne? Sjetimo se svih naših srđeva, brijuni rivijera i muzila. Inače, egipatski investitor zamislio je da kabina žičare koja prevozi skijaše i planinare na Gemsstock ima wi-fi. Da se nađe, ako zatreba. (Dragan Rubeša)

Leonidas Bieri rođen je 1980. u Zürichu. Studirao je povijest i geografiju u Bernu, te novinarstvo u Fribourgu. Zajedno s Robinom Burgauerom i Peterom Zwierkom snimio je doks Warten auf die Zukunft – Vier junge Albaner erzählen aus ihrem Alltag im Kosovo u kojem četvorica kosovskih Albanaca u očekivanju budućnosti pričaju autorima o svojoj čemernoj svakodnevici. Autorov najnoviji doks Andermatt – globalno selo prikazan je na brojnim festivalima, od Solothurna do DOK.festa u Münchenu.