(pet) 13.5.2016. 20 h // Kino Tuškanac

Rat /

Švicarska, 2014. 110', DCP
Režija: Simon Jaquemet · Scenarij: Simon Jaquemet · Fotografija: Lorenz Merz · Montaža: Christof Schertenleib · Produkcija: Christian Davi, Thomas Thümena, Christof Neracher - Hugofilm Productions GmbH, Schweizer Radio und Fernsehen · Uloge: Benjamin Lutzke, Ste, Ella Rumpf, Sascha Gisler, John Leuppi, Livia S. Reinhard, Ernst C. Sigrist, Patric Gehrig

Cijeli svijet kao da se urotio protiv petnaestogodišnjeg Mattea. Barem tako on vjeruje. Nema nijednog prijatalja. Prva seksualna iskustva doživjet će s prostitutkom koju je dovukao u svoju sobu. A otac opsjednut zdravim duhom u zdravom tijelu pokušava mu nametnuti svoje neandertalske životne stavove i pretvoriti ga u pravog muškarca. „Hoćeš li biti moj prijatelj kad odrastem?“, pita on svog jednogodišnjeg brata, držeći ga nježno u naručju u bukoličnom ambijentu šume, okružen srnama. Jednog dana dvojica muškaraca upadaju u njegovu sobu i odvlače ga u izoliranu planinsku kolibu na preodgajanje, koju dijeli s androginom curom Ali, buntovnim Antonom i neprilagođenim Dionom, čija baka živi u Srbiji i jako mu nedostaje njezin roštilj (Srbija je kao i Švicarska, samo veća i sjebanija, kaže on). U početku će oni tretirati Mattea poput psa, stavivši mu lanac oko vrata i zatvorivši ga u kavez. No on će polako ali sigurno pridobiti njihovo povjerenje, kad shvate da su svi u istim govnima. Iako je geslo njihova ljetnog kampa bez interneta, droga, TV-a i alkohola, oni će nadjačati svog vječno pijanog staratelja i zavladati farmom, te kreću u rat protiv društva, upadajući u prazne vile bogataša. Njihovu srdžbu i euforije još snažnije podcrtava soundtrack iza kojeg stoji stanoviti DJ Zeki (šifra: Club Wedding – Serbian Remix). Iako će otac dobiti zasluženu kaznu, kad ga Matteo namami u zamku garaže, koristeći kao mamac maloljetnu Ali, autor ne igra na junakovo iskupljenje i ne traga za konačnim odgovorima. (Dragan Rubeša)

Simon Jaquemet rođen je 1978. Odrastao je na farmi blizu Basela. Studirao je film i režiju na Umjetničkom sveučilištu u Zürichu. Autorov kratkiš Die Burg (Tvrđava) bio je ujedno i njegov diplomski rad. Bavio se i snimanjem glazbenih videospotova. Njegov dugometražni igranofilmski debi Rat osvojio je 2015. glavnu nagradu na Max Ophüls Festivalu u Saarbrückenu, posvećenom novim autorskim nadama.