George Souvlis: Syrizin eksperiment

Dvorana Müller, Kino Europa / srijeda/ 16. svibnja / 17.30

Moderira: Toni Prug

Prošle su dvije godine otkako je grčka vlada, sastavljena od Syrize i desne stranke „Neovisni Grci“, popustila pod pritiskom europskih „institucija“, po čemu je uslijedio referendum u kojoj je velika većina Grka odbila nastavak primjene mjera štednje koje je nametnula Europska unija.

Otad protekli period pruža nam nužnu vremensku distancu za trijezno reflektiranje o grčkom iskustvu za vrijeme burnog perioda između siječnja i srpnja 2015. godine, ali i o značenju referenduma i dosadašnjeg uspjeha grčke vlasti. Iz današnje perspektive može se reći da Syrizin pokušaj realizacije stvarne promjene, ne samo da nije uspio, nego je zadao i snažan udarac internacionalnom kredibilitetu ljevice.

Namjera mi je izložiti faktore koji su uzrokovali Syrizino strateško povlačenje. Potrebno je odbaciti moralističku ideju ‘izdaje’ Syrizina vodstva; umjesto toga tvrdim da korijeni putanje stranke koja je uslijedila leže u strukturalnoj slabosti cjelokupne strategije stranke u godinama koje su prethodile stupanju Alexisa Tsiprasa na dužnost. Pitam se jesu li – čak i neposredno prije kapitulacije pred uvjetima kreditora – postojali uvjeti za drugačiji put.