Kino Europa / Velika dvorana / Subota, 11. svibnja / 22.45

Posljednji dani ljeta + Tihi rubovi – izvan konkurencije

Tihi rubovi, r. Andrijana Kos Lajtman & Damir Radić, Hrvatska, 2019., 11’

Djevojka s mobitelom snima nebo. Jato ptica. Vlati trave i sunčeve zrake koje se probijaju kroz krošnje stabala. Anti-Malick. Priroda i društvo. Igra teleidoskopa.

Posljednji dani ljeta, r. Damir Radić, Hrvatska, 2018., 75’

Dvije djevojke u prikolici kamiona transformiranoj u kamp kućicu. Jedan muškarac koji ih potajno fotografira, skriven iza stabla. One dolaze do kraja svoje lezbijske priče. On je usamljenik koji ne vidi nikakvog smisla u životu ako on nije povezan s erosom. On se zaljubljuje u jednu od njih i želi se povezati s njom. Njegove želje odvest će autorov trio u prirodi iz zone erosa u zonu tanatosa. Poput autorova kratkiša Ništa se ne može vratiti koji se može promatrati kao polazišna točka ovog senzualnog komada i neka vrst njegova trailera, tako i ovdje fotoaparat postaje suvereni „lik“ filma, prizivajući duhove analognog. Zato su junakov voajerizam, ali i naglašeni erotizam kadra, tek još jedna varijacija na autorovu opsesivnu erotsku igru promatranja, prisutnu u njegovu kratkometražnom opusu.

(Dragan Rubeša)

Damir Radić rođen je u Zagrebu 1966. godine. Filmski je kritičar i sineast. Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor intertekstualne i intermedijalne trilogije – Lov na risove, Jagode i čokolada i Pokopana tajna. Urednik i voditelj emisije Filmoskop na HR 3. Autor doksa Mima i Marta – Aktivistički ljubavni film. Ne-glumio je u Ljetnikovcu Damira Čučića. Posljednji dani ljeta autorov su igranofilmski debi.

Andrijana Kos Lajtman rođena je u Čakovcu 1978. godine. Književna je znanstvenica, izvanredna sveučilišna profesorica, pjesnikinja, autorica znanstvenih knjiga “Autobiografski diskurs djetinjstva” (2011.) i “Poetika oblika” (2016.) te pjesničkih zbirki “Jutarnji laureat” (2008.), “Lunule” (2012., nagrada ‘Dobriša Cesarić’), “Teleidoskop” (2018., finale nagrade Goran). ‘Tihi rubovi’ njezin su prvi film.