ZOOM PREDAVANJE / Subota, 12. prosinca / 20.30

Peter Drucker: Heteronacionalizam vs. homonacionalizam vs. kvir internacionalizam

U mnogim istočnoeuropskim zemljama danas – a najpoznatiji primjeri/najozloglašeniji primjeri, iako ne i jedini, su Poljska i Mađarska – vladajuće desne stranke koriste napade na LGBTIQ+ zajednice kao glavne mobilizirajuće ideologije. Ti se napadi mogu nazvati „heteronacionalističkim“ jer spajaju strejt i nacionalne identitete osobito u suprotnosti sa zapadnoeuropskom LGBTIQ+ populacijom i nacijama.

Iako su ove desne stranke u osnovi prokapitalističke uspjele su mobilizirati ogorčenje zbog neoliberalnih politika Europske unije. Zapadnoeuropski i EU političari zauzvrat pribjegavaju “homonacionalističkim” napadima koji spajaju obranu neoliberalizma i buržoaskih demokratskih prava s hvalospjevima na račun vlastite „tolerantne“ nacionalne kulture. Iako navodni protivnici, heteronacionalizam i homonacionalizam hrane se jedan drugim. Istinski kvir internacionalizam mora se suprotstaviti i jednima i drugima u ime seksualne slobode i solidarnosti u borbama protiv kapitalizma.

Pogledajte snimku predavanja:

Peter Drucker,  jedan je od vodećih marksističkih teoretičar kvir studija, povjesničar i politolog te istraživač i predavač na neprofitnom Međunarodnom Institutu za istraživanje i obrazovanje u Amsterdamu. U širokom rasponu istraživačkih tema kojima se bavi i koje predaje su američki i europski imperijalizam te geopolitička uloga sila u usponu s posebnim fokusom na Bliski istok. Njegovi značajni teorijski doprinosi vezuju se uz korijene “homonormativnosti” u neoliberalizmu, utjecaj neoliberalne globalizacije na istospolne seksualnosti u zavisnim zemljama te povezanosti kvir i antikapitalističkog otpora. Radio je na seriji studija na temu rodne i seksualne dimenzije islamofobije u Europi i na Bliskom istoku, a kontinuirano piše o povijesti američkog i europskog socijalizma te načinu na koji se ljevica bavila feminističkim i LGBTIQ+ pitanjima.

Moderira: Mia Gonan

Predavanje je organizirano u suradnji sa Slobodnim Filozofskim.