ZOOM PREDAVANJE / Petak, 11. prosinca / 19.00

Radhika Desai: Budućnost kapitalizma leži u ravnoteži međunarodne moći

Novi hladni rat koji će sila koja ubrzano propada povesti protiv druge sile u porastu zasigurno će biti nepredvidljiv, očajnički i opasan čin. Također će biti znakovit. Kako se ravnoteža okreće u prilog planirane tržišne ekonomije, sve je izvjesnije da će se socijalizam ponovno pojaviti na svjetskom političkom obzoru. Po prvi put u povijesti kapitalizma, nekapitalistička zemlja kojom će vladati komunistička partija-država predvodit će svjetski rast. Njezin pokazni učinak i ekonomski magnetizam privući će druge zemlje, dok će ih neoliberalni negativni primjeri odbiti.

Razumijevanje novog hladnog rata protiv Kine stoga zahtijeva objašnjenje kako su nastali neoliberalni financijalizirani kapitalizam i svjetska kreditokracija. Produktivniji oblici kapitalizma, uključujući i SAD, već su nadmašili svoj raniji avatar, grabežljivi, financijalizirani, britanski kapitalizam i standard zlato-funta otprije 1914. godine. Štoviše, sredinom dvadesetog stoljeća, većina kritičkih promatrača vjerovala je da je kapitalizam sazrio do točke u kojoj njegova forma koja se temelji na privatnom vlasništvu više nije bila kompatibilna s napretkom. Svjesna narodna kontrola – u suštini neki oblik socijalizma – bila je i moguća i potrebna. Kako smo došli od tamo do ovdje? Istražujemo priču o vremenu u kojem živimo.

Pogledajte snimku predavanja:

Radhika Desai je profesorica na Odsjeku za političke studije i direktorica Istraživačke grupe za geopolitičku ekonomiju na Sveučilištu Manitoba u Kanadi i autorica niza knjiga među kojima “Geopolitical Economy: After US Hegemony, Globalization and Empire“ (2013), „Slouching Towards Ayodhya: From Congress to Hindutva in Indian Politics“ (2 izdanje, 2004) urednica i suurednica „Russia, Ukraine and Contemporary Imperialism“ posebnog izdanja International Critical Thought (2016), Theoretical Engagements in Geopolitical Economy (2015), Analytical Gains from Geopolitical Economy (2015), Revitalizing Marxist Theory for Today’s Capitalism (2010) itd. Suradnica je i autorica u Economic and Political Weekly, International Critical Thought, New Left Review, Third World Quarterly, World Review of Political Economy i drugih časopisa te uređenih zbornika o političkoj ekonomiji, kulturi i nacionalizmu.

Moderira: Mario Kikaš

Predavanje je organizirano u suradnji sa Slobodnim Filozofskim.