Kino Kinoteka / Ponedjeljak, 7. prosinca / 20.00 + Online na Volimdokumentarce.net (28. 11. - 7. 12. 2020.)

Space Dogs

Austrija/Njemačka, 2019., 91' DCP i online
Režija: Elsa Kremser&Levin Peter · Scenarij: Elsa Kremser&Levin Peter · Fotografija: Yunus Roy Imer · Montaža: Jan Soldat, Stephan Bechinger · Produkcija: Raumzeitfilm Produktion, It Works Medien GmbH, Vita Aktiva

Ulični pas Lajka bila je prvo živo biće koje je poslano u svemir i time u sigurnu smrt. Legenda kaže da se Lajkin duh vratio na Zemlju te i dalje luta moskovskim ulicama zla zajedno sa svojim potomcima skitnicama. Autorski tandem Kremser&Peter stvara nekonvencionalni osvrt na sovjetsku svemirsku prošlost kroz priču o napuštenim psima koji nastanjuju rusku metropolu, ali tu su i čimpanze i kornjače. Ova stvorenja proživjela su brojne eksperimente i tragičan ciklus – od rođenja u prirodi do treninga, testova i eksploatacije u ime znanosti, da bi završili žrtvovani ili odbačeni. Kremser&Peter u svojoj dokumentarističkoj bajci zamišljaju za njih drukčiju sudbinu: što ako su se reinkarnirali u pse lutalice koji se snalažljivo i samouvjereno kreću kroz moskovsku urbanu divljinu? Monumentalne arhivske snimke herojskih i proslavljenih „svemirskih pasa“ Kremser&Peter ironično supostavljaju nimalo uzvišenoj svakodnevici njihovih psećih srodnika. No, ono što ovaj redateljski dvojac u konačnici zanima jest jedna drukčija perspektiva, jedan drukčiji svijet s onu stranu specizma, nekontaminiran i skriven od pogleda i prisustva ljudi – pozivaju nas da zamislimo kako životinje vide, osjećaju i doživljavaju ovaj svijet. Njihov intimni opservacijski dokumentarac koristi i sredstva fikcije, kao što je naracija ruskog glumca Alekseja Serebrijakova, uz koju promatramo što sve psi čine kako bi preživjeli, jer u Canis canis varijanti Agambenova golog života svaki pas ima svoj dan. (Dina Pokrajac)

Nagrade i festivali:
Locarno Film Festival (2019) – posebno priznanje, nagrada mladog žirija; DokuBaku (2019); DOK Leipzig (2019); FIDOCS (2019) – posebno priznanje; Seville European Film Festival (2019) – posebno priznanje; Viennale (2019) – najbolji austrijski film, najbolji film; Diagonale (2020) – najbolja fotografija; Beldocs (2020)

Elsa Kremser rođena je 1985. u Austriji. Studirala je film na Sveučilištu u Beču i Filmskoj akademiji Ludwigsburg. Njezin diplomski film Nebel prikazan je na Berlinaleu. Levin Peter rođen je 1985. u Njemačkoj i studirao je na Filmskoj akademiji Ludwigsburg. Njegov diplomski film Beyond the Snowstorm prikazan je na Berlinaleu i osvojio je nagradu za najbolji film njemačkog debitanta. Godine 2016. zajedno su osnovali produkcijsku kuću Raumzeitfilm koja je bazirana u Beču. Kao redateljski duo trenutačno rade na svojem prvom igranom filmu The Green Parrot koji je osvojio nagradu Berlinale Kompagnon za razvoj scenarija. Njihov aktualni film Space Dogs imao je svjetsku premijeru na Locarnu a obišao je više od 60 svjetskih festivala uz brojna priznanja.