Petak 3.6.2022. / 19.00 / SPD “Privrednik” / RASPRAVA

Teze o radikalnoj jednakosti / Antonia Birnbaum, Rok Benčin

U svojoj knjizi “Radikalna jednakost” (Éditions Amsterdam) iz 2018. Birnbaum donosi kritičku  analizu pojma jednakosti koji je nakon studentskog pokreta 1968. i novih formi političkog mišljenja koje su iz njega proizašle, doživio radikalni zaokret. Istovremeno, taj pojam izgubio je jednoznačnost koju je tada imao – jednakost svih građana pred zakonom odnosno jednakost prava – kako bi se zahtjevi za različitim tipovima jednakosti počeli ubrzano umnažati. Kako u tom kontekstu shvatiti polje različitih borbi za nesvodivo različite odnose koje podrazumijeva spolna, rodna, društvena ili intelektualna jednakost? U raspravi ćemo pokušati razlučiti “radikalnu jednakost, osnovu i pokretač svake emancipacije, od državne norme jednakosti.

 

Antonia Birnbaum je profesorica filozofije na Univerzitetu Pariz VIII i na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču. Autorica je knjiga Nietzsche: avanture heroizma (2000), Descartes, Vrtoglavica mišljenja: Descartes o duhu i tijelu (2003), Sreća, pravda, Wwalter Benjamin:  grčki zaokret (2009). i Radikalna jednakost (2018).

 

Rok Benčin je filozof i istraživač na Institutu za filozofiju u Ljubljani. Bavi se suvremenom francuskom estetikom i političkom teorijom. Godine 2015. objavio je knjigu Prozori bez monada: estetika od Heideggera do Rancièrea.

 

moderator: Leonardo Kovačević

 

Rasprava će se održati na engleskom jeziku.