Masterclass: Ograničenje i slučaj kao filmske strategije

U četvrtak 18. 5. u 17 sati u Dokukinu KIC u suorganizaciji Restarta i Subversive Festivala održat će se masterclass nagrađivanog britanskog avangardnog filmaša Johna Smitha koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata. Smith će održati masterclass o ograničenju i slučaju kao filmskim strategijama, popraćen retrospektivom njegovih duhovitih minijatura koje transformiraju naizgled banalne svakodnevne događaje u poetične metafore ljudskog stanja.

Filmovi Johna Smitha često uključuju samonametnuta ograničenja vezana uz lokaciju, tehnologiju i formalnu strukturu. Smith je uvjerenja kako možemo pronaći svakolika značenja u našoj neposrednoj blizini pod uvjetom da promatramo dovoljno pažljivo. Zagrebačkoj publici predstavit će raznoliku selekciju filmskih isječaka koji pokazuju kako nametanje ograničenja i povjerenje u slučaj funkcioniraju kao ključne sastavnice njegova kreativnog rada.

Uoči masterclassa u utorak i srijedu, 16. i 17. 5. u Dokukinu KIC s početkom u 21 sat u dva bloka pogledat ćemo kratkometražne filmove Johna Smitha po izboru samog autora.

Ulaz na masterclass i projekcije je besplatan.

John Smith (1952.) studirao je na Royal College of Art u Londonu. Nakon što je diplomirao 1977. postao je aktivni član London Filmmakers’ Co-op. U formativnim godinama inspirirala ga je konceptualna umjetnost i strukturalni film ali ga je istovremeno fascinirala imerzijska snaga naracije i izgovorene riječi. Smith je stvorio raznolik opus koji zamagljuje granice između dokumentarizma i fikcije te zaigrano istražuje i razlaže filmski jezik. Njegovi filmovi često su čvrsto ukorijenjeni u svakodnevnici a karakteriziraju ih formalna inovativnost, subverzivni humor i iskošeno pripovijedanje. Neki njegovi poznati filmovi: The Girl Chewing Gum (1976), The Black Tower (1987), Blight (1996) i Dad’s Stick (2012). Od 1972. John Smith snimio je više od 60 filmova, videa i instalacija koji su prikazani u kinima, umjetničkim galerijama i televizijama diljem svijeta te osvojili niz nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. Dobitnik je Paul Hamlyn Foundation Artist’s Award u 2011. i  Film London’s Jarman Award u 2013. Održao je brojne samostalne izložbe, između ostalog u Museum of Contemporary Art, Leipzig (2015.), Centre d’Art Contemporain de Noisy-le-Sec, Pariz (2014.), Kestnergesellschaft, Hanover (2012.), Royal College of Art Galleries, London (2010.), Ikon Gallery, Birmingham (2006.) i Kunstmuseum Magdeburg (2005.). Retrospektive njegovih filmova održane su na Venecijanskom bijenalu 2007. te na filmskim festivalima u Oberhausenu, Tampereu, Leipzigu, Sankt Peterburgu, La Rochelleu, Lussasu, Mexico Cityju, Uppsali, Corku, Sarajevu, Prizrenu, Minhenu, Regensburgu, Stuttgartu, Vilniusu, Karlstadu i Winterthuru. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Tate Gallery; Arts Council England; Museum of Modern Art, New York; Muzeum Sztuki, Lodz; FRAC Île de France, Pariz; Kunstmuseum Magdeburg; Wolverhampton Art Gallery i Ferens Art Gallery, Hull. Živi i radi u Londonu i profesor je emeritus na University of East London.