Dokukino KIC / Ponedjeljak 4. 10. / 19.00 + Online na Volimdokumentarce.net (4. - 10. 10.)

Mi brđani s brda nismo krivi što smo tu /

Švicarska, 1974., 108’ DCP
Režija: Fredi M. Murer · Scenarij: Georg Kohler, Fredi M. Murer · Fotografija: Iwan Schumacher · Montaža: Eveline Brombacher, Fredi M. Murer · Produkcija: Nemo Film

Film je dostupan online na platformi volimdokumentarce.net te ga možete besplatno pogledati na linku uz unošenje promotivnog koda: SUBVERSIVE.

Upute za gledanje

U ovom etnografskom dokumentarcu Murer istražuje seosku svakodnevicu u švicarskom kantonu Uri i portretira tri sela koja se suočavaju sa značajnim društvenim promjenama. Pritom ne idealizira ali ni ne docira. Snimljen 1973. godine film se značajno razlikuje od tadašnjih filmova o brđanima i alpskim krajolicima koji su bili skloni romantiziranju pitoreskne prirode i slavljenju primitivne prvotne zajednice u svoj njenoj egzotici za suvremenog Europljanina. U Murerovu filmu jezik je itekako prisutan a ekspresija autentična – iako se često odvija izvan kadra – što ne znači da odvraća pažnju od prisutnih sugovornika – kontekst je uvijek vidljiv: znamo da gledamo film, a ne stvarni život, već njezinu sliku, sliku koja poprima obličje pred našim očima. (DP)