Dokukino KIC / Četvrtak 7. 10. / 21.00 + Online na Volimdokumentarce.net (4. - 10. 10.)

Zelena planina / Der grüne Berg

Švicarska, 1990., 128’ DCP
Režija: Fredi M. Murer · Scenarij: Fredi M. Murer · Fotografija: Pio Corradi · Montaža: Kathrin Plüss, Fredi M. Murer · Produkcija: Pio Corradi, Fredi M. Murer (Langfilm / Bernard Lang AG)

Film je dostupan online na platformi volimdokumentarce.net te ga možete besplatno pogledati na linku uz unošenje promotivnog koda: SUBVERSIVE.

Upute za gledanje

NAGRA (Nacionalna zadruga za odlaganje radioaktivnog otpada) planira izgraditi skladište na planini WeIlenberg u čijoj se blizini nalazi naselje Wolfenschiessen u kantonu Nidwalden. U regiji se formira građanska inicijativa protiv projekta. U ovom iznimnom dokumentarcu Murer poduzima temeljito istraživanje te ispituje pristalice i protivnike projekta u zajednici, no pokušava zahvatiti i dugoročnu perspektivu. Fokus je na onima koji su izravno pogođeni, obiteljima koje su generacijama živjele na Wellenbergu a sada im izmiče tlo pod nogama. Potišteni i zabrinuti, oni ne govore samo o zlokobnoj sprezi tehnologije, industrije i kapitala, već i o svojim opravdanim strahovima kako će odlaganje radioaktivnog otpada utjecati na buduće generacije. Murer je Zelenu planinu posvetio “djeci i unucima” i to ne samo poljoprivrednika s  Wellenberga. Njegova politička historiografija izričito suočava generaciju neograničene okretnosti, koja živi i stvara kao da je posljednja na ovoj zemlji, s onima koji dolaze iza nje. (DP)