Dokukino KIC / Utorak 5. 10. / 19.00 + Online na Volimdokumentarce.net (4. - 10. 10.)

Siva zona / Grauzone

Švicarska, 1979., 104’ DCP
Režija: Fredi M. Murer · Scenarij: Fredi M. Murer · Fotografija: Hans Liechti · Montaža: Rainer M. Trinkler · Produkcija: Nemo Film, Langfilm / Bernard Lang AG · Uloge: Giovanni Früh, Olga Piazza, Walo Lüönd, Janeth Haufler, Mathias Gnädinger, Ernst Stiefel

Film je dostupan online na platformi volimdokumentarce.net te ga možete besplatno pogledati na linku uz unošenje promotivnog koda: SUBVERSIVE.

Upute za gledanje

U ovom “fikcionalnom dokumentarcu“ mladi gradski par suočava se s misterioznom pandemijom koju vlasti pokušavaju zataškati. Upečatljiv portret švicarskog društva kontrole nagoviješta proteste u Zürichu 1980. godine koji su eskalirali iz studentske pobune protiv vrlo skupe obnove ciriške opere, a slogan tadašnjih prosvjednika glasio je „Dolje s Alpama! Nesmetan pogled na Sredozemlje!”. Kritičar Louis Skorecki za Cahiers du Cinéma napisao je 1979. da je u pitanju jedan od najboljih filmova koje je te godine gledao u Locarnu, no samo za rafinirana nepca. Žestoka hiperrealistička parabola ali i etnološki komad znanstvene fantastike „pokazuje što se u Švicarskoj događa danas i što će se u njoj događati sutra, ali i u ostatku svijeta ako ne budemo oprezni.“ Film karakterizira za ono doba vrlo inovativna mješavina dokumentarističkog pristupa stvarnosti i neočekivanih izlijeva apsurdnog i nadrealnog. (DP)