Kino Tuškanac / Nedjelja 21. 5. / 20.00

Sve što diše (film zatvaranja) / All That Breathes

Indija, UK, SAD, 2022, 91'
Režija: Shaunak Sen · Fotografija: Ben Bernhard, Riju Das, Saumyananda Sahi· Montaža: Charlotte Munch Bengtsen · Produkcija: Shaunak Sen, Aman Mann, Teddy Leifer - HBO Documentary Films, Rise Films, Kiterabbit Films, HHMI Tangled Bank Studios · Uloge: Salik Rehman, Mohammad Saud, Nadeem Shehzad

U jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta, dvojica braće, Nadeem i Saud, posvećuju svoje živote donkihotovskom nastojanju spašavanja crne lunje, veličanstvene ptice grabljivice koja je ključna za ekosustav New Delhija. Usred društvenih nemira i toksičnog okoliša, braća danonoćno u svojoj improviziranoj podrumskoj bolnici brinu za crne lunje koje padaju s neba u uznemirujućim brojevima. Redatelj Shaunak Sen istražuje vezu između ptica i braće koja im pomažu da se vrate na nebo, nudeći gledateljima očaravajuću kroniku suživota dviju vrsta. Pritom suptilno adresira i akutne društvene probleme poput rastuće islamofobije i alarmantne zagađenosti zraka. Ovaj poetičan i meditativan film o utočištu za ptice možda je doista nagovještaj dana kada ćemo shvatiti da ne bismo trebali praviti razlike između svega što diše jer svi smo mi zajednica zraka. Zraka koji smo zagadili do te mjere da je ugrožen opstanak mnogih živih bića pa i nas samih. Ni Senova kamera ne radi hijerarhiju između svega što diše – uspijeva podariti dostojanstvo čak i omraženim gradskim glodavcima i pronaći neobičnu ljepotu u prizoru tisuće štakora okupanih mjesečinom. Film je to koji je teško pretočiti u riječi. Treba ga gledati. I to u kinu jer to mu je pravi dom. Jedino tu mu se može podariti pažnja koju zaslužuje i doživjeti punom snagom njegov silovit kozmički ples. (DP)

Sve što diše prvi je dugometražni film koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film i na filmskom festivalu u Cannesu i na Sundanceu, a nominiran je i za Oscara i BAFTA-u za najbolji dokumentarni film.

Nagrade i festivali

Sundance Film Festival (2022) – Velika nagrada žirija; Cannes Film Festival (2022) – nagrada Zlatno oko za najbolji dokumentarni film; BFI London Film Festival (2022) – nagrada Grierson; Dokufest (2022); Krakow Film Festival (2022); nominacija za Oscara za najbolji dokumentarni film u 2022. godini; nominacija za nagradu BAFTA-e za najbolji dokumentarni film u 2022. godini

Shaunak Sen je indijski redatelj, video-umjetnik i filmolog baziran u New Delhiju. Njegov prvi dugometražni dokumentarac Cities of Sleep (2016.) prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima (europska premijera na DOK Leipzigu) i osvojio je šest nagrada. Sen je osvojio sljedeće stipendije i potpore Films Division of India Fellowship (2013.), the Sarai CSDS Digital Media fellowship (2014.), Charles Wallace Grant, IDFA Bertha Fund (2019.), Sundance Documentary Grant (2019.), Catapult Film Fund (2020.) i Gucci Tribeca Documentary Fund (2020.).  Sve što diše (2022.) je njegov drugi dugometražni film.