Kino Tuškanac / Nedjelja 21. 5. / 16.30

Nakon plime / When the Waves Are Gone / Kapag wala nang mga alon

Filipini, Francuska, Portugal, Danska, 2022, 187'
Režija: Lav Diaz · Scenarij: Lav Diaz · Fotografija: Larry Manda · Montaža: Lav Diaz · Produkcija: Bianca Balbuena, Bradley Liew, Joaquim Sapinho, Jean-Christophe Simon – Sine Olivia Pilipinas, Epicmedia Productions, Films Boutique · Uloge: John Lloyd Cruz, Ronnie Lazaro, Shamaine Centenera-Buencamino, Dms Boongaling

Poručnik Hermes Papuran, jedan od najboljih filipinskih istražitelja, nailazi na veliku moralnu dilemu. Kao pripadnik policije, on je svjedok ubilačke kampanje za borbu protiv droge, koja se sprovodi u okviru njegove institucije. Počinjena zvjerstva nagrizaju Hermesa fizički i duhovno, a preplavljen anksioznošću i osjećajem krivice on obolijeva od kožne bolesti. Dok se pokušava izliječiti mračna prošlost ga proganja i primorava da se s njom obračuna.

Lav Diaz opisao je radnju svojeg najnovijeg filma kao jednostavnu priču o osveti. Dok neke asocira na Grofa Monte Krista sam Diaz tvrdi da je inspiraciju (kao i za ostale svoje filmove) crpio iz Dostojevskog, i naravno iz moralne kaljuže svojih rodnih Filipina. Diazov monokromatski politički ep još je jedno poglavlje u njegovoj filmskoj kronici o korupciji i brutalnosti tijekom Duterteove ere koju već godinama nemilosrdno kritizira. Autoritarni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u međuvremenu se tobože povukao iz politike ali i dalje vuče konce iz sjene. Nedavni izbor Ferdinanda Marcosa Jr (sina zloglasnog diktatora seniora) za filipinskog predsjednika pokazuje da će se Diaz još neko vrijeme morati neustrašivo konfrontirati s fašistički nastrojenim nacionalistima. U Nakon plime dvojica neprijatelja, zlih poručnika zrcale jedan drugoga i pokušavaju nadmudriti vlastite refleksije. U pitanju je klasični zaplet vesterna i film noira – dugo iščekivani i neminovni okršaj između dvojice nasilnih muškaraca koji imaju neriješena posla. Diaz lišava svoje protagoniste moralnog iskupljenja a gledatelje identifikacije s njima, izražavajući posvemašnje beznađe u vizualno fascinantnim kadrovima i eliptičnim narativnim stranputicama, no ovoga puta snimljenim na 16mm filmu i relativno skromnog trajanja od „svega“ tri sata. Možda najeksplicitnije politički Diazov film dosad, ogorčena je filipika protiv njegovih sunarodnjaka koji vječito ponavljaju cikluse opresije i pokoravanja svojim izrabljivačima. (DP)

Nagrade i festivali

Venice Film Festival (2022) – svjetska premijera; Busan IFF (2022); Seville European Film Festival (2022), International Film Festival of India (2022) – nagrada žirija za najbolju režiju

Lav Diaz je filipinski nezavisni redatelj i rodočelnik slow cinema rođen 1958. godine. Njegovi filmovi opisuju socijalno i političko stanje u njegovoj domovini, a ujedno plijene svojom vizualnom poetikom i minuciozno razrađenim kadrovima. Melancholia je 2008. u Veneciji nagrađena za najbolji film u programu Orizzonti. Norte, Hangganan ng Kasaysayan (Norte, the End of History) prikazan je 2013. u Cannesu u programu Un Certain Regard i nagrađen za najbolju kameru. Film Mula sa Kung Ano ang Noon (From What Is Before) nagrađen je u Locarnu Zlatnim leopardom, a 2016. na Berlinskom festivalu, njegov osmosatni film Hele Sa Hiwagang Hapis (Uspavanka za tužnu misteriju) nagrađen je Srebrnim medvjedom i nagradom Alfred Bauer koja se dodjeljuje filmovima koji otvaraju nove perspektive.