Kino Tuškanac / Subota 20. 5. / 17.00

Prizvan i pozvan /

Srbija, 2022, 63'
Režija: Luka Papić, Srđa Vučo · Scenarij: Srđa Vučo, Luka Papić · Fotografija: Luka Papić · Montaža: Luka Papić, Srđa Vučo · Produkcija: Srđa Vučo, Luka Papić – Ranch Production

Prizvan i pozvan je politička komedija s tragičnim posljedicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj povijesti, prati petero bivših predsjedničkih kandidata, danas neprilagođenih antijunaka koji se prisjećaju svog sudjelovanja na prvim višestranačkim izborima 1990. godine i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvaćajući da su odigrali samo sporedne uloge. Političke razlike među njima su ogromne, od relativno progresivnih i ekološki osviještenih kandidata do ultranacionalista. Stupajući u kontakt s nesuđenim predsjednicima i predsjednicama Srbije koje pronalaze razbacane po raznim zakutcima zemlje Papić i Vučo uzimaju njihove izjave koje supostavljaju arhivskim isječcima iz televizijskih vijesti, studijskih emisija i mitinga održanih tijekom presudne kampanje. Ovaj ludički montiran film dočarava gotovu nadrealnu i cirkusku atmosferu tog burnog doba. U tadašnjim izborima sudjelovalo je gotovo 50 političkih partija uključujući Veliku Rock ‘n’ Roll partiju koja je promovirala „seks, razvrat, ludilo i droge“. Njihova ideja bila je pokazati da „svaka budala u Srbiji može osnovati političku partiju.“ No samo jedna budala može pobijediti. Nakon što je zli duh nacionalizma izašao iz boce uslijedilo je ratno razaranje i nemili događaji koji su nam i predobro znani. Je li moglo biti drukčije? Papić i Vučo lakonski odbacuju to pitanje i naglašeno ironično pristupaju arhivskoj građi koju obrađuju, ukazujući na to da stare slike zahtijevaju novi tretman, dok prastare no nikad prevaziđene političke teme i dalje disonantno odzvanjaju regijom. (DP)

Nakon projekcije održat će se Q&A s redateljima Lukom Papićem i Srđom Vučom.

Nagrade i festivali

IDFA (2022) – svjetska premijera; Pordenone (2023); Beldocs (2023)

Luka Papić je redatelj rođen 1989. u Vrbasu. 2011. počinje studij filma na Umjetničkoj akademiji u Hamburgu HFKB. 2016. diplomirao je u klasi Angele Schanelec. Dobitnik je K.H. Ditze stipendije, Freundeskreis podrške za projekt i Nachwuchs stipendije, za daljnji znanstveni i umjetnički razvoj nakon studija, kao nagrade za najbolji završni rad generacije 2016. Njegov posljednji film Bez osvojio je nagradu žirija za najbolji srednjometražni film na Visions du Réel u Nyonu, Grand Prix na Beldocsu u Beogradu i posebno priznanje na Underhill festivalu u Podgorici. Trenutačno živi i radi u Beogradu.

Srđa Vučo je producent i redatelj rođen 1984. u Beogradu. Radi u filmskoj i televizijskoj produkciji te marketingu. Diplomirao je menadžment u kulturi i umjetnosti na Akademiji umetnosti u Beogradu. Autor je i organizator izložbe Glasačka mašina (2011.) koja je otvorena u Beogradu nakon čega je 18 mjeseci bila na turneji po Srbiji. Izložba je 2013. predstavljena i u Zagrebu u sklopu Dana srpske kulture.