Kino Tuškanac / Petak 19. 5. / 17.30

Bez /

Srbija, 2022, 63'
Režija: Luka Papić · Scenarij: Luka Papić, Srđa Vučo · Fotografija: Luka Papić · Montaža: Jelena Maksimović · Produkcija: Srđa Vučo – Ranch production · Uloge: Aleksandar Denić, Đorđe Branković, Vladimir Ilić Ila, Savo Nešković, Dragiša Binić, Aleksandra Virijević, Dimitrije Stojanović, Dušan Šaponja

Tražeći nestalog psa, umjetnik začudnih i nekonvencionalnih stavova u središtu je moderne apsurdne komedije ispričane kroz dokumentarno-igrani film koji postavlja filozofska, etička i ekološka pitanja. Redatelj Luka Papić vrlo umješno koristi likove s margina društva da prikaže aktualno društveno-političko stanje u Srbiji. Rezultat je nadasve originalan film koji preispituje odnos čovjeka i psa, čovjeka i umjetnosti kao i značaj potonje u životu suvremenika. (obrazloženje žirija Underhill festivala)

Nakon što je izgubio psa, Aleksandar, ekscentrični slikar iz Beograda, upušta se u potragu za svojim odbjeglim ljubimcem. Tijekom traganja susrest će mnoge, blago rečeno, neobične likove i povest nas na putovanje kroz svoju autsajdersku viziju Srbije. Aleksandar ima osobit i pomalo odsutan način bivanja u svijetu – naizgled ne mareći za ništa drugo nego ono što je neposredno pred njim. Njegov identitet karakterizira odsustvo – on je bez – obitelji, posla, obveza, političke korektnosti i društvenih normi. Lutajući kroz začudne i estetski intrigantne fragmente upoznajemo urbane krajolike Beograda koji također djeluju pomalo iščašeno i ispražnjeno. Izgubljeni šetači i usamljenici kreću se tim ruiniranim okolišem i pritom nalijeću jedino na disfunkcionalnu arhitekturu i hramove kao simbol retradicionalizacije društva i Aleksandru bliske estetike kiča. Papić s harmsovskim humorom prati svojeg izuzet(n)og antijunaka na njegovoj uzaludnoj odiseji i usput dotiče razna filozofska pitanja o umjetnosti, reprezentaciji, identitetu, prirodi, povijesti, etici i politici. (DP)

Nakon projekcije slijedi Q&A s redateljem Lukom Papićem i producentom Srđom Vučom.

Nagrade i festivali

Visions du Réel (2022) – svjetska premijera, Grand Prix za najbolji srednjometražni film u međunarodnoj konkurenciji; Beldocs (2022) – Grand Prix u nacionalnoj konkurenciji; Underhill Festival (2022) – posebno priznanje

Luka Papić rođen je 1989. u Vrbasu. 2011. počinje studij filma na Umjetničkoj akademiji u Hamburgu HFKB. 2016. diplomirao je u klasi Angele Schanelec. Dobitnik je K.H. Ditze stipendije, Freundeskreis podrške za projekt i Nachwuchs stipendije, za daljnji znanstveni i umjetnički razvoj nakon studija, kao nagrade za najbolji završni rad generacije 2016. Njegov posljednji film Bez osvojio je nagradu žirija za najbolji srednjometražni film na Visions du Réel u Nyonu, Grand Prix na Beldocsu u Beogradu i posebno priznanje na Underhill festivalu u Podgorici. Trenutačno živi i radi u Beogradu.