Kino Tuškanac / Petak 19. 5. / 21.00

El Eco /

Meksiko, Njemačka, 2023, 102'
Režija: Tatiana Huezo · Scenarij: Tatiana Huezo · Fotografija: Ernesto Pardo · Montaža: Lucrecia Gutiérrez, Tatiana Huezo · Produkcija: Tatiana Huezo, Dalia Reyes – Radiola Films · Koprodukcija: Viola Fügen, Michael Weber, Doris Hepp - The Match Factory, ZDF/Arte La Lucarne

Tatiana Huezo u svojem novom dokumentarcu donosi sjetan portret triju obitelji i odrastanja u zabačenom selu El Eco na sjeveru Meksika, uz kadrove koji odjekuju velikom poetskom snagom. U prvoj sceni mlada majka, zajedno s djecom, trči preko strme livade kako bi spasila kozu od utapanja. Djevojčica nježno brine o svojoj baki, koja je prema legendi prva žena koja je došla u El Eco, dok njezina sestra podučava svoje lutke kao da su joj budući učenici. Očevi su uglavnom odsutni, rade u gradovima kao građevinski radnici ili prodavači, i rijetko vide svoje obitelji. U El Ecu život je sastavljen od elementarnih stvari, a priroda je naizmjenično surova i benevolentna. Djeca odrastaju brže nego drugdje, obrazuju ih žene i usađuju im brižnost prema starijim članovima zajednice, životinjama i okolišu. Istovremeno se pričaju priče o astronautima i vješticama koje djeci sišu krv, kada nema kiše objedi su oskudni ali se jedu s posebnim guštom. Jedino je Montse prejogunasta za ovaj skroman seoski život, ona želi sudjelovati u konjskim trkama i prijaviti se u vojsku da bi obišla svijet pa je odlučila okušati sreću u velikom gradu. Za Huezo meandriranje postaje režijski princip dok predano isprepliće lica i geste u nepretenciozni ruralni mozaik kojim slavi ljupkost djece i životinja te suglasje čovjeka i prirode. Huezo pažljivom kamerom zahvaća luminoznost njihova jednostavnog načina života i otkriva organske veze između svih živih bića koja tamo obitavaju. (DP)

 

Nagrade i festivali

Berlinale (2023) – svjetska premijera, najbolji dokumentarac festivala, najbolja režija u sekciji Encounters; Visions du Réel (2023)

Tatiana Huezo je meksičko-salvadorska redateljica koja je diplomirala na Centro de Capacitación Cinematográfica u Mexico Cityju i na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni. Već je njezin prvijenac El lugar más pequeño (2011.) privukao međunarodnu pažnju. Film Tempestad imao je svjetsku premijeru u sklopu Berlinale Foruma 2016. i osvojio je meksičku nagradu Ariel za najbolji dokumentarni film i najbolju režiju. Njezin igrani film Noche de fuego (2021.) nagrađen je posebnim priznanjem u Cannesu.