Petak 24.5. / 19:00 / Kino Kinoteka

Ljubav i krvoproliće / Love Lies Bleeding

UK/SAD, 2024., 104'
Režija: Rose Glass · Scenarij: Rose Glass, Weronika Tofilska · Fotografija: Ben Fordesman · Montaža: Mark Towns · Produkcija: Andrea Cornwell, Oliver Kassman (A24, Film4, Escape Plan Productions, Lobo Films) · Uloge: Kristen Stewart, Katy O'Brian, Jena Malone, Anna Baryshnikov, Dave Franco, Ed Harris

Poslije zapaženog debija Sveta Maud – visceralnog horora koji istražuje ponore vjere i ludila – Rose Glass odlučila nam je isporučiti nešto posve drukčije – izazovni body-building noir o ekstremnom sportu i zabranjenoj ljubavi. Povučena upraviteljica teretane Lou snažno se zateleba u Jackie, ambicioznu body-buildericu koja prolazi kroz uspavani gradić u New Mexicu u potrazi za ostvarenjem svog sna o slavi u Las Vegasu. No njihova ljubav izaziva divlju lančanu reakciju, uvlačeći ih duboko u mrežu Louine kriminalne obitelji. Odmetnička romansa istodobno je sanjiva i košmarna, jeziva i duhovita, protkana otrovom i obasjana čarolijom duboke pustinje i otvorene ceste. Radnja odvažno prkosi predvidljivosti jednako kao i filmska forma: Glass suvereno miješa elemente crne komedije, kvir krimića, paklenog šunda, obiteljske drame i osvetničkog trilera kako bi istražila destruktivne i opojne sile ekscesa, ambicije i l’amour fou. Film je savršeno smješten u 1980-e kao ultimativno desetljeće ekscesa, na pragu nihilizma 1990-ih kada neizbježno dolazi do njegova raspada. Bodybuilding, zajedno sa steroidima koje Jackie koristi, odražava opasnosti koje proizlaze iz izvještačenosti, ambicioznosti i demonstracije snage koje su same sebi svrhom. Kao i u Svetoj Maud Glass se bavi ljudima koji pokušavaju transformirati sebe i dinamiku moći u vrlo intimnim odnosima. No ovoga puta misao vodilja je „ako misliš da je biti usamljen teško, onda probaj biti zaljubljen!” Romantična ljubav često se smatra krajnjom težnjom, onim što će nas promijeniti nabolje, ali stvarnost je kompliciranija. Ljubav i krvoproliće bavi se upravo ovim sivim područjem – apostrofirajući sebične, parazitske kvalitete ljubavi i načina na koji se zbog nje istovremeno osjećamo uzbuđeno, bolesno i prestravljeno. Glass također preispituje uhodane filmske šablone i zajedno sa sjajnim Kristen Stewart i Katy O’Brian izvrće naglavačke ideju „snažnog ženskog lika“ i onoga što on obično podrazumijeva.

Nagrade i festivali:

Sundance Film Festival (2024) – svjetska premijera; Berlinale (2024) – međunarodna premijera

 

Rose Glass je filmska redateljica bazirana u Londonu. 2014. diplomirala je na National Film and Television School. Njeni kratki filmovi prikazani su brojnim prestižnim međunarodnim filmskim festivalima uključujući SXSW, Palm Springs ShortFest i London Short Film Festival. 2019. njen zapaženi dugometražni prvijenac Sveta Maud imao je svjetsku premijeru u sklopu sekcije Midnight Madness na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a kasnije je nominiran za dvije nagrade BAFTA. Glass je proglašena najboljom debitantskom redateljicom na British Independent Film Awards 2020. godine.