FORUM: Je li Krleža avangardist?; Richard Seymour i dijalektika katastrofe; Kate Soper i subvertiranje kapitalističkog „napretka“

Utorak na 17. Subversive Forumu u KIC-u počinje u 17 sati uz okrugli stol naslova Je li Krleža avangardist? (Krležin esej o Rilkeu kao paradigma) u kojem sudjeluju Božo Kovačević,Nenad Ivić i Stanko Juzbašić dok će razgovor moderirati Branko Brezovac.

U sklopu već tradicionalne Eurokazove škole izvedbenih umjetnosti, a kao uvod u novu Eurokazovu produkciju „Krležino divot pismo“ razgovarat će se na temu koju je potaknuo srpski teoretičar Predrag Brebanović: je li Krležino djelo odvažno prošarano elementima književnog i uopće umjetničkog avangardizma. Već je prošlogodišnja Eurokazova produkcija „Simfonije / Turpituda“ upozoravala na bliski odnos Krleže s nadrealizmom Marka Ristića, a ova će prigoda pružiti priliku za reinterpretaciju Krležina eseja o R. M. Rilkeu, koji gotovo paradigmatski uključuje sve Krležine strasti – od društvenog angažmana do umjetničke histerije u šutnji.

18:30 sati predavanje će održati Richard Seymour iz Salvage Collectivea naslovljen Dijalektika katastrofe: granice materijalizma. Otkrića bioloških znanosti ukazuju na „kognitivnu“ ili čak „teleološku“ biologiju, slijedom koje je organizmima prirođena agentivnost, kreativnost, te stremljenje prema konačnoj formi. Ovakvo razumijevanje življenih procesa, kao intrinzično bliskih umnosti na svim razinama (od stanice preko organizma do ekološke zajednice) puno je perspektivnija osnova za ekosocijalističku politiku slobode, suživot više različitih vrsta i upravljanje planetom – od buržoaskog materijalizma na kojem se marksizam počesto temeljio, i to ne bez problematičnih implikacija. Razgovor će moderirati Stipe Ćurković.

20:15 počinje predavanje Kate Soper Subvertiranje kapitalističkog „napretka“: alternativni hedonizam, kulturna revolucija i politika obnove u kojem će obrazložiti svoje viđenje konzumerističke kulture koja je evidentno katastrofalna za okoliš te postojano ovisi o neokolonijalnom transferu rada, resursa, proizvoda i usluga iz najsiromašnijih zemalja u one najbogatije. U svojem predavanju, Soper će se fokusirati na konzumerizam imućnih pogonjen tom eksploatacijom, i razmotriti njegovu ekstenzivnu moć, ali i uzeti u obzir na koji bi način novonastajući oblici animoziteta prema njegovim negativnim aspektima mogli potaknuti podršku prijeko potrebnoj radikalnoj, društvenoj i ekonomskoj promjeni u bogatijim društvima. Razgovor će moderirati Mladen Domazet.

Program Subversive Foruma odvijat će se u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb, uz iznimku predavanja Angele Davis, koje će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Trg Stjepana Radića 4.