FORUM: Promocija knjige Katarine Peović; George Edwards i „borba protiv automobila“; Jodi Dean i „Gore od Trumpa“

srijedu na 17. Subversive Forumu s početkom u 17 sati u KIC-u bit će predstavljena nova knjiga Katarine Peović Spontana ideologija svakodnevnih pojmova (Durieux, 2023.) u kojoj se iznova potvrđuje kao iznimna pojava naše intelektualne i političke scene.

U knjizi se Peović u osnovi bavi demaskiranjem poretka, prokazivanjem njegovih kamuflažnih sredstava i tehnika, rasvjetljavanjem njegovih magli, proziranjem njegovih ideoloških trikova, a zatim — u dobroj ateističkoj tradiciji — i desakraliziranjem svih onih liturgijskih napjeva pod kojima se odvija svakodnevna eksploatacija i proizvodnja nepravde. Razgovor će voditi Ivana Rogar.

18 sati u KIC-u počinje predavanje člana Zetkin kolektiva Georgea Edwardsa naslova Velika desničarska parada i pravo na vožnju. Predavanje razmatra anti-ekološke dimenzije ekstremne desnice, s posebnim naglaskom na strategije i procese koje potonja koristi za mobilizaciju povodom klimatske krize. Nakon predstavljanja kolektiva i njegova dosadašnjeg rada, preispitat će se suvremena politika u polju „borbe protiv automobila“. Razgovor moderira Stipe Ćurković.

Američka politologinja Jodi Dean, koja je već gostovala na Subversive Forumu, s početkom u 19:45 održat će predavanje Gore od Trumpa organizirano u suradnji s Multimedijalnim institutom. Kako se u SAD-u približavaju izbori zakazani za kraj 2024. godine, liberalni komentatori i dužnosnici Demokratske stranke još jednom pokušavaju prikazati izbor između dvije gotovo identične kapitalističke stranke kao temeljnu borbu između fašizma i demokracije. Personalizirana politika zamagljuje veće i dublje strukturne krize imperijalističke epohe – klimatske promjene, neofeudalizirajući kapitalizam i genocid. Razgovor moderira Petar Milat.

Program Subversive Foruma odvijat će se u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb, uz iznimku predavanja Angele Davis, koje će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Trg Stjepana Radića 4.