Uskoro počinje 17. Subversive; SFF otvara “Kritična zona”; Predavanje Angele Davis seli u Lisinski!

Dodjelom nagrade za životno djelo The Wild Dreamer Subversive Festivala filmskoj redateljici i multimedijskoj umjetnici Ulrike Ottinger u u dvorani Gorgona otvoren je program Cosmos Ottinger, nastao u suradnji s Umjetničkim paviljonom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb. Razgovor s Ulrike Ottinger vodila je prof. dr. sc. Leonida Kovač, autorica programa Krajolici simultanih vremena. U MSU Black Boxu paralelno je otvorena i izložba Milice Rakić Crvena, da te nema kao dio višegodišnjeg muzejskog projekta Kinematografije otpora koji su pokrenule kustosica MSU-a Leila Topić i umjetnička ravnateljica Subversive Festivala Dina Pokrajac.

SFF u ponedjeljak, 20. svibnja otvara pobjednik Locarna, Kritična zona Alija Ahmadzadeha uz gostovanje redatelja

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leoparda Kritična zona iranskog redatelja Alija Ahmadzadeha otvorit će 17. Subversive Film Festival u ponedjeljak, 20. svibnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati. Ovaj nadrealni film ceste snimljen je u tajnosti i zabranjen za prikazivanje, a prema riječima redatelja: „Snimanje ovog filma za nas je bio čin prkosa i pobune. Njegovo prikazivanje ostatku svijeta naša je pobjeda.“ Iranski filmski disident gost je ovogodišnjeg SFF-a, a nakon projekcije održat će se Q&A s redateljem.

Uz okruglih četrdeset naslova, 17. izdanje Subversive Film Festivala održat će se od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC, a ovogodišnji iznimno zanimljiv program predvode novi filmovi renomiranih autorskih imena: Alice Rohrwacher (Himera), Mladen Đorđević (Radnička klasa ide u pakao), Bertrand Bonello ( Zvijer), Hong Sang-soo (Putničke potrebe), Rose Glass (Ljubav i krvoproliće), Raúl Ruiz (Socijalistički realizam), Victor Erice (Zatvori oči). S Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu stiže zapaženi filmski debi 78 dana srpske redateljice Emilije Gašić. Tu je i dobitnik prestižne nagrade Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu i dvostruki pobjednik Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu – mađarsko-slovačka drama Sve jasno Gábora Reisza. Dva nagrađivana ostvarenja s filmskog festivala u Cannesu – vizualno zanosan revizionistički vestern Doseljenici Felipea Gálveza i Hir ruskog redatelja Ilje Povolockog – te poslastica za ljubitelje američkog indie filma sa Sundancea – Mješanac Vuka Lungulov-Klotza.

Pobjednici CHP:DOX-a, Thessalonikija, BFI London Film Festivala i Beldocsa u dokumentarnoj selekciji

 S temom sjevernoirskog sukoba, dokumentarnu konkurenciju predvodi film Alessandre Celesije Stanari , pobjednik prestižnog festivala CPH:DOX. Japanska novinarka Shiori Ito u filmu Crna kutija: Dnevnici hrabro secira seksualno zlostavljanje od strane visokopozicioniranog kolege i dokumentira svoju borbu protiv zastarjelog japanskog pravosudnog i društvenog sustava, Zbogom, Tiberijado dobitnik je prestižne nagrade Grierson i donosi priču o četiri generacije palestinskih žena u egzilu u čijem je središtu slavna glumica Hiam Abbas (serija Nasljeđe). U dobitniku Thessalonikija Moj ukradeni planet redateljica Farahnaz Sharifi kupuje sjećanja nepoznatih ljudi na napuštenim Super 8 filmovima i bilježi vlastita kako bi stvorila alternativnu povijest Irana, a s Berlinalea stiže najnoviji film renomirane austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann Favoriten. Jazz i dekolonizacija isprepleteni su u zaboravljenoj epizodi Hladnog rata Soundtrack za državni udar, remek-djelu belgijskog redatelja Johana Grimonpreza, koje je nagrađeno Specijalnom nagradom žirija za umjetničku inovaciju na ovogodišnjem Sundanceu.

Izvan konkurencije nalaze se tri intrigantna biografska dokumentarca. Teaches of Peaches dokumentira turneju i dvadesetogodišnju karijeru kraljice electroclasha, glazbene, feminističke i kvir ikone Peaches, Preobrazba Édouarda Louisa  ogoljuje intimu angažiranog francuskog pisca Édouarda Louisa, dok Zemlja za nas hrvatske autorice Karle Crnčević donosi priču o „Bračkim vješticama“.

Popratni program: SUBVERSIVE FILM PALESTINA

Program SUBVERSIVE FILM PALESTINA posvećen je kolektivu Subversive Film, baziranom između Brisela i Ramallaha, koji istražuje militantne filmske prakse u Palestini i šire te promišlja film kao gestu solidarnosti. U srijedu, 22. svibnja član kolektiva Mohanad Yaqubi u suorganizaciji Restarta i Subversive Festivala održat će masterclass pod naslovom Arhivističke prakse otpora u kojem će se reflektirati na dugotrajne i aktualne projekte kolektiva. U okviru programa bit će prikazana dva Yaqubijeva filma: R21: Obnavljanje solidarnosti, refleksiju na zbirku od 20 filmova Tokyo Reels koje je sačuvao japanski pokret solidarnosti s palestinskim narodom, te Izvan kadra: Revolucija do pobjede meditaciju o borbi palestinskog naroda da proizvede sliku i samoreprezentaciju prema vlastitim uvjetima.

*Zbog velikog interesa predavanje Angele Davis prebačeno je u veliku dvoranu Vatroslava Lisinskog. Ulaznice će se moći podignuti na blagajni Lisinskog ili online od 20. svibnja. Svi oni koji su preuzeli karte za Gavellu na dan predavanja 7.6., dobit će zamjenske karte u Lisinskom.

Zainteresirani predstavnici medija mogu se akreditirati za praćenje festivala jednostavnim upitom na press@subversivefilmfestival.com.