FORUM: Lynne Segal i politika radikalne skrbi; Christoph Henning – Smash Capitalism!; Boris Buden i Kako smo odbacili ideju revolucije?

Predzadnji dan ovogodišnjeg Subversive Foruma počinje u 17 sati uz predavanje Lynne Segal iz Care Collectivea  i razgovor o knjizi Manifest skrbi – politika međuovisnosti.

U predavanju pod nazivom Politika radikalne skrbi, Segal će ukazati na prihvaćanje međupovezane ranjivosti ljudskog postojanja, što nam može pomoći da učvrstimo svoje veze s drugima, kako bližnjima tako i udaljenima od nas, produbljujući našu posvećenost suosjećajnoj, inkluzivnoj društvenosti, koja usađuje proširene ideje njege u samo srce naših politika i demokratskog opstanka. * Nakon kraćeg predavanja, održat će se razgovor o knjizi Manifest skrbi – politika međuovisnosti, koju potpisuje The Care Collective, a razgovor će moderirati Mika Buljević.

U svojem predavanju Smash Carpitalism! Kako nas automobili sprječavaju da prevladamo kapitalizam, i što oko toga poduzeti profesor filozofije i humanizma u Utrechtu, Christoph Henning argumentira kako automobili zaista jesu materijalni simboli kapitalizma, što ih čini ispravno odabranim predmetima aktivizma: ne samo zato što su izravno odgovorni za veliki udio emisija, za uništenje prirodnih i javnih površina, za buku i ljudske te životinjske pogibije u prometu – već zato što indirektno materijaliziraju počesto neopipljive moralne vrijednosti kapitalizma. Predavanje počinje u 18:45 sati, a razgovor će moderirati Ozren Pupovac.

S početkom u 20:30 sati, predavanje naslova U slijepoj ulici razoružane kritike: Kako smo odbacili ideju revolucije?  održat će Boris Buden. Predavanje će se baviti oblicima ovoga brisanja, njegovom kognitivnom i političkom genealogijom, kao i dalekosežnim teorijskim i praktičnim posljedicama, uz tvrdnju da postoji uzročna veza između odsustva revolucionarne imaginacije i porasta desnih te neofašističkih političkih pokreta. Posebnu pozornost posvetit ćemo zanemarenom nasljeđu Praxis filozofije, konkretnije – konceptu „mišljenja revolucije“ (Gajo Petrović). Razgovor će moderirati Marko Kostanić.

Program Subversive Foruma odvijat će se u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb, uz iznimku predavanja Angele Davis, koje će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Trg Stjepana Radića 4.