Život bez kapitalizma je itekako moguć; Otvoren 17. Subversive!

U prepunom kinu Kinoteka u ponedjeljak je otvoreno 17. izdanje Subversive Festivala uz hrvatsku premijeru filma Kritična zona Alija Ahmadzadeha i uz gostovanje samog redatelja.

Direktor Subversive Festivala Nikola Devčić Mišo najavio je ovogodišnje raskošno festivalsko izdanje okupljeno pod zajedničkom temom „Živjeti bez kapitalizma“, koje će svoj vrhunac doživjeti 7. lipnja, gostovanjem i predavanjem najpoznatije predstavnice Crnog marksizma, Angele Davis. Zbog velikog interesa publike, predavanje je iz Gavelle prebačeno u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, a kako je naglasio Devčić, sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Subversive partnera, MaMe i Bookse, a posebice Grada Zagreba. Prisjetio se i našeg, nažalost prerano preminulog, prijatelja i suradnika Leonarda Kovačevića, koji je uređivao, organizirao, prevodio i „brinuo se o krhkoj dinamici naše male grupe“.

Umjetnička direktorica Subversivea Dina Pokrajac istakla je da se ovogodišnja festivalska tema „Živjeti bez kapitalizma“ prelijeva se i na filmski dio festivala.

„Da je život bez kapitalizma itekako moguć (pa i neophodan) pokazuju nam razni džepovi otpora portretirani u ovogodišnjim filmovima, od bračkih vještica preko Krahô indijanaca do fiktivnih analognih nonkonformista botomori. Kako piše naša ovogodišnja gošća Angela Davis, američka politička aktivistkinja, feministkinja i teoretičarka Crnog marksizma „Sloboda je stalna borba“ – od američkog pokreta za ljudska prava i afričke borbe za dekolonizaciju preko The Troubles u Sjevernoj Irskoj do pobune „Žena, sloboda, život“ i #metoo pokreta – 17. Subversive Film Festival stoga i ove godine mapira prošle, sadašnje i buduće borbe za neki drukčiji, bolji i pravedniji svijet“.

Naglasila je i sve posebnosti ovogodišnjeg iznimnog filmskog programa: „Ističu se novi filmovi Alice RohrwacherRose GlassRaula RuizaVictora EriceaBertranda BonellaMladena ĐorđevićaHong Sang-Sooa, ali i filmskih debitanata koji svojim djelima pomiču granice filmskog jezika. Donosimo pobjedničke filmove Locarna, CPH:DOX-a, Venecije i Sundancea. Izabrani filmovi pokrivaju širok dijapazon tema – od nasljeđa revolucionarne borbe, alternativnih povijesti i sablasti kolonijalizma preko ekološke devastacije i samoodrživih modela opstanka do globalnih odjeka #metoo pokreta, te ćorsokaka u koji su nas doveli privatizacija obrazovanja, slijepo povjerenje u digitalne tehnologije i globalna ekonomija koja počiva na nejednakosti. Svima je zajedničko povjerenje u transformativni utjecaj filmske umjetnosti na društvo kao i inventivnost s kojom pristupaju svojim temama i subjektima“.

Čast da službeno otvori najnovije izdanje Subversive Festivala pripala je zagrebačkom dogradonačelniku Luki Korlaetu, koji je ovom prilikom Festivalu čestitao na dugih i kvalitetnih 17 godina. Posebno se osvrnuo na ovogodišnju festivalsku temu: „Vjerujem da će ta tema biti adresirana iz svih mogućih uglova i na najbolji mogući način povezati političko-ekonomsku teoriju i umjetničku praksu, kao i svih godina dosad. Može se činiti kontradiktorno da festival otvora predstavnik establišmenta. Postavlja se pitanje, može li se biti subverzivan i na ovoj strani? Ja mislim da može. Ja mislim da postoji pokušaj da se hakira sistem, da on profunkcionira brže, bolje, ali i pravilnije i socijalno osjetljivije“.