Angela Davis večeras u Lisinskom!

ANGELA Y. DAVIS: SLOBODA JE STALNA BORBA

 Velika dvorana Koncertne dvorane Lisinski, 7. lipnja u 19 sati

Ovogodišnje 17. izdanje Subversive Festivala približava se svom velikom finalu uz predavanje Angele Davis, istaknute američke političke aktivistkinje, feministkinje i teoretičarke Crnog marksizma, koja se profilirala na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih, a imala je bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz svoj angažman u Pokretu za građanska prava.

Davis će se u predavanju osvrnuti na svoj dugogodišnji aktivistički i teorijski rad koji je obilježilo promišljanje, organiziranje i djelovanje protiv historijski situiranog sistemskog rasizma i karceralnog nasilja u SAD-u. Ukazat će na specifičnosti sukonstitucije rase, roda i klase u doba neoliberalne globalizacije i u aktualnom političko-ekonomskom krajoliku, kojeg definiraju postojano bukteće ratne zone i podizanje zidova protiv naroda koji „teroriziraju“ Zapad.

Njezini su istraživački interesi feminizam, afroamerički studiji, kritička teorija, marksizam, popularna glazba, društvena svijest te filozofija i povijest kažnjavanja i zatvora. Njezino članstvo u Komunističkoj partiji dovelo je 1969. godine do zahtjeva Ronalda Reagana da joj se zabrani predavati na bilo kojem sveučilištu u saveznoj državi Kaliforniji. Suđeno joj je i oslobođena je optužbi za sumnju u umiješanost u otmicu i ubojstvo suca Harolda Haleyja koje su izvela braća Soledad u kolovozu 1970. godine u kalifornijskom okrugu Marin. Tijekom 1980-ih je dvaput bila kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a na listi Komunističke partije.

Angela Y. Davis najpoznatija je kao edukatorica Crne povijesti, autorica i aktivistkinja za građanska prava te druga pitanja socijalne pravde. Kada ju je Bob the Drag Queen (koji je pobijedio u osmoj sezoni RuPaul’s Drag Racea) u intervjuu upitao kako se identificira, njezin je odgovor glasio: „Identificiram se kao komunistkinja, abolicionistkinja, internacionalistkinja, antirasistkinja, antikapitalistkinja, feministkinja, Crna žena, kvir, aktivistkinja, pro-radnička klasa, revolucionarka, intelektualka, graditeljica zajednice“.

Razgovor s Angelom Davis moderirat će Karolina Hrga i Emina Bužinkić, a predavanje se održava u suradnji Subversive Festivala, Multimedijalnog instituta i književnog kluba BOOKSA.

*Zbog velikog interesa, na dan predavanja, 7. lipnjau 12 sati u Galeriji Forum, Teslina 16, bit će organizirana konferencija za medije na kojoj će istaknuta gošća Subversive Festivala biti dostupna za pitanja svih zainteresiranih predstavnika medija. Potrebne su potvrde dolaska na e-mail: press@subversivefestival.com