SRIJEDA na SFF-u: Premijera „Himere“ Alice Rohrwacher

Srijeda u kinu Kinoteka započinje u 17 sati uz naslov za sve ljubitelje američkog indie filma – Mješanac  koji prati 24 sata u životu mladog transrodnog muškarca u New Yorku za čiju je nadahnutu izvedbu Lío Mehiel osvojio Specijalnu nagradu žirija na Sundanceu, dok se filmski debitant Vuk Lungulov-Klotz istaknuo istančanim prosedeom kao i prisnim poznavanjem teme koja izbjegava sve klišeje u reprezentaciji trans osoba.

Događaj dana svakako je projekcija novog filma vodeće figure talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher – sanjive pikarske drame Himera o neobičnoj bandi pljačkaša drvenih etrušćanskih grobnica s Joshom O’Connorom i Isabellom Rossellini u glavnim ulogama. Drama ambijentirana u Toskanu 1980-ih govori o prodoru materijalizma u sve pore društva, a kao i svi filmovi Rohrwacher i ova mistična pustolovna sanjarija iskazuje njenu fascinaciju nesvakidašnjim zajednicama koje gaje specifične kodove ponašanja i kolektivne vrijednosti. Projekcija Himere počinje u 18:45.

U Kinoteci dan završava u 21 sat uz projekciju dobitnika prestižne nagrade Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu i dvostrukog pobjednika Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu – mađarsko-slovačke drame Sve jasno Gábora Reisza. Kroz priču o jednom maturantu, redatelj isporučuje pronicljiv komentar na političku polarizaciju u mađarskom društvu.  Ne čudi stoga da mu je vlada Viktora Orbána uskratila financiranje te je Reisz svoj treći film snimio u svega 20 dana uz pomoć prijatelja, obitelji i filmske ekipe od 17 vrlo mladih, no entuzijastičnih ljudi bez prijašnjeg filmskog iskustva.

U Dokukinu KIC u 18 sati počinje masterclass redatelja i producenta Mohanada Yaqubija pod naslovom Arhivističke prakse otpora, u suorganizaciji Restarta i Subversive Festivala.  Yaqubi je član kolektiva Subversive Film koji istražuje militantne filmske prakse. Osnovan 2011. i baziran između Palestine, Brisela i drugih drugdje, Subversive Film je filmski istraživačko-producentski kolektiv koji nastoji baciti novo svjetlo na historijska djela vezana uz Palestinu i šire, osigurati podršku za očuvanje filmske baštine i istražiti arhivističke prakse otpora.

U 19:30 u Dokukinu slijedi Yaqubijev film R21: Obnavljanje solidarnosti – film o stvaranju filma, kao i film o filmovima, on nastaje na sjecištu dokumentaristike, fikcije i arhivistike. Film br. 21 nastaje od zbirke koju čini 20 filmova kako bi odaslao poruku solidarnosti. Pri gledanju filmaš i publika zajedno bivaju zapleteni u spekulacije, nade i politiku jednog doba kada su filmovi projicirali ne samo palestinsku borbu već i politiku jednog pokreta solidarnosti s Palestinom.

RASPORED 17. SFF-a