(sub) 14.5.2016. 20h // Kino Europa – Velika dvorana

Baden Baden / Baden Baden

Belgija/Francuska, 2016. 94', DCP
Režija: Rachel Lang · Rachel Lang · Fotografija: Fiona Braillon · Montaža: Sophie Vercruysse · Produkcija: Joseph Rouschop – Tarantula, Jérémy Forni – ChevalDeuxTrois, Arlette Zylberberg – RTBF · Uloge: Salomé Richard, Claude Gensac, Lazare Gousseau, Swann Arlaud, Olivier Chantreau, Jorijn Vriesendorp, Noémie Rosset, Zabou Breitman

U uvodnom petominutnom kadru sekvenci promatramo Anu kako vozi glumicu na belgijski set. Ali na set dolazi 45 minuta kasnije jer je zalutala tijekom vožnje, zbog čega će je njezin zapjenjeni šef (sumanuti kameo Sama Louwycka) dočekati s histeričnim tiradama. Nakon što je glumicu odvezla na briselski aerodrom, umjesto da vrati filmskoj ekipi unajmljeni Porsche, ona će njime odjezditi u Strasbourg, gdje posjećuje baku. No kad baka završi u bolnici, ona iskoristi njezinu odsutnost da preuredi njezinu kupaonicu i zamijeni kadu tuš-kabinom, u čemu joj pomaže zbunjeni vodoinstalater kojeg je upecala u lokalnom Bauhausu. Za njih su ujedno rezervirane i najsumanitije scene autoričina ležernog i neodoljivog dugometražnog debija. No ritual rušenja kade svojevrsna je terapija, rastrgana između bivšeg dečka (njegove videoinstalacije izložene u galeriji ustvari su radovi režisera i umjetnika Clémenta Cogitorea čiji je debi Wakhan lani prikazan na našoj festivalskoj sceni) i platonskog odnosa s prijateljem glazbenikom. Treća intimna karika jest njezina prijateljica s kojom se opušta uz karaoke, dok onaj nezaboravni Touch Me Samanthe Fox koji prva spomenuta izvodi, može poslužiti i kao komentar njihova ambivalentnog odnosa koji u jednom trenutku prelazi granice običnog prijateljstva. Ipak, čitav film pripada androginoj samosvjesnoj figuri Ane (neodoljiva Salomé Richard) koja se u filmu praktički ne odvaja od majice i džins šorca. Njezina humorna, inteligentna i britka osobnost zrači svakim filmskim kadrom, kojim ona suvereno vlada. Ona je ujedno i jedini filmski lik koji čvrsto stoji u sadašnjosti, vječno balansirajući na oštrici između komedije i melodrame. Iako se naziv filma odnosi na famozne njemačke toplice, Ana neće nikad kročiti nogom u Baden Baden, već je ta lokacija zauvijek ostala na nivou jednog obećanja. Možda zvuči preuranjeno, no već sada možemo proglasiti autoričin komad europskim iznenađenjem godine. O talentiranoj Rachel Lang još će se puno čuti. (Dragan Rubeša)

Rachel Lang rođena je 1984. u Strasbourgu, gdje je studirala glumu, filozofiju i film. Baden Baden je njezin prvi dugometražni komad u kojem je glavnu ulogu dodijelila Salomé Richard, glumici koju je već angažirala u dva kratkiša – Pour toi je ferai bataille (Borit ću se za tebe) i Les navets blancs empêchent de dormir (Teško je spavati uz bijele repe). Autorica je i srednjometražnog dokumenarnog filma Zino o jednom teen boksaču koji neočekivano biva pozvan na audiciju.