(čet) 12.5.2016. 20h // Kino Europa - Velika dvorana

Put za Istanbul /

Alžir/Francuska/Belgija, 2016. 98', DCP
Režija: Rachid Bouchareb • Scenarij: Olivier Lorelle, Yasmina Khadra, Zoé Galeron, Rachid Bouchareb • Fotografija: Benoît Chamaillard • Montaža: Yannick Kergoat, Emmanuelle Jay • Produkcija: Jean Bréhat i Rachid Bouchareb - 3B Productions, Arte France, Scope Pictures, Tassili Films • Uloge: Astrid Whettnall, Pauline Burlet, Patricia Ide, Abel Jafri

Evo kako sam pronašla put prema islamu. Trebao mi je bog u životu. Pronašla sam stazu. Život mi se posve izmijenio… Ali upoznala sam Michaela, muslimana koji vjeruje. Te poruke napisane na ceduljama drži u ruci Elodie u videu stavljenom na Facebook, u kojem najavljuje svoje preobraćenje. Elodie je jedna posve obična belgijska cura. Živi s majkom i mačkom u idiličnoj kući na jezeru. Trenira košarku. No jednog dana odluči napustiti Belgiju i krenuti s dečkom na Cipar, iako je njezina krajnja destinacija Sirija, u koju će ući preko Hataya na turskoj granici uz pomoć krijumčara da bi se pridružila džihadistima. Elodie tada mijenja ime u Oum Sana. Majka ne može shvatiti što je natjeralo njezinu kćer da krene u jednu daleku i posve nepoznatu, ratom razorenu zemlju. Jedini njihov kontakt su SMS poruke i Skype, na kojem će je majka ugledati ogrnutu crnom maramom, iako kći traži od nje da poštuje njezine odluke i ne upušta se u potragu.  No kako je policija nemoćna da poduzme bilo kakav daljnji korak jer je kći punoljetna, majka preuzima stvar u svoje ruke i pokušava joj ući u trag, prateći njezin turski itinerar. Poput nje, ni mi ne dobivamo konačne odgovore vezane uz kćerine psihološke motivacije, niti je autoru stalo da nam didaktički objasni zašto se tisuće mladih zapadnjaka pridružuju ISIS-u. „U čemu sam pogriješila?“, pita se majka. Odgovora nema. Ostaje tek usputna scena seminara za zabrinute roditelje u kojima im voditeljica nudi psihološku pomoć i savjete kako i na koji način komunicirati s odbjeglom djecom, uz prezentaciju propagandnih regrutacijskih videa ISIS-a. Slični motiv koristi i Thomas Bidegain u filmu Les cowboys. No za razliku od Bidegaina, koji nudi simplificiranu verziju geopolitike krojene prema ideologiji vesterna, s kaubojima protiv džihadista, svodeći junakove motivacije na osvetničku akciju koja se napaja nabildanom islamofobijom, Bouchareb je suzdržaniji i smireniji, u čemu mu pomaže izvrsna Astrid Whettnall u ulozi majke. Jer Boucharebova priča doima se kao da je netom istrgnuta s neke od današnjih vrućih naslovnica ili udarnih TV vijesti. (Dragan Rubeša)

 

Rachid Bouchareb rođen je u Parizu 1953. Nakon debitantskog dugometražnog filma Bâton Rouge (1985.) koji je otvorio vrata novoj autorskoj generaciji kroničara pariških banlieua, osniva s Jeanom Bréhatom etabliranu produkcijsku kuću 3B. A urbane legende kažu da je njegov komad Indigènes (Dani slave) u kojem se pozabavio sudjelovanjem magrebskih Arapa u savezničkim jedinicama tijekom Drugog svjetskog rata, natjerao francusku vladu da izmijeni zakon o ratnim veteranima, te izjednači mirovine francuskih veterana i onih kolonijalnih. Prije no što se s Harveyem Keitelom i Forestom Whitakerom okušao u zoni pulpa (Two Men in Town), snima s Brendom Blethyn dramu London River inspiriranu terorističkim napadima na londonski metro 2005., koja je poput Puta za Istanbul fokusirana na roditeljske anksioznosti i uzaludnu potragu za odgovorima.