(sub) 14.5.2016. 22h // Kino Europa – Velika dvorana

Preplanulost /

Grčka, 2016. 104', DCP
Režija: Argyris Papadimitropoulos · Scenarij: Argyris Papadimitropoulos i Syllas Tzoumerkas· Fotografija: Christos Karamanis · Montaža: Napoleon Stratogiannakis· Produkcija: Phaedra Vokali i Argyris Papadimitropoulos – Marni Films i Oxymoron Films · Uloge: Makis Papadimitriou, Elli Tringou, Milou Van Groessen, Dimi Hart, Hara Kotsali, Marcus Collen

U filmu Chevalier Athine Rachel Tsangari, jedna jahta puna testosterona koja plovi Egejskim morem postaje prostor demonstracije golog mačizma, ali i nesigurnosti, rivaliteta, taština i nemira, u seriji rigoroznih mužjačkih nadmetanja, koji uključuju natjecanje iz čišćenja palube, natjecanje iz kulinarstva i mjerenja jutarnje erekcije. Jedan od njezinih putnika jest i uvijek izvrsni Makis Papadimitriou, koji u Papadimitropoulosovu sumanutom komadu nanovo prolazi sličnu krizu srednjih godina. Sada u ulozi otočnog liječnika Kostisa, kojeg zaludi mlada Grkinja nakon što ju je njezino društvo partijanera dovelo u njegovu ordinaciju s lakšom ozljedom od pada na motoru. I ovdje se kao i u Chevalieru mjeri erekcija. „Imaš li erekciju?“, upita Kostisa njegov prijatelj. „Imaš li poneku sijedu stidnu dlaku?“ Kostis se uporno pokušava uklopiti u njihovo hedonističko društvo, odlazeći s njima na plažu i noćna tulumarenja. I dok se njegova zaluđenost prema Anni pretvara u opsesiju, on je za nju i njezino društvo tek prolazni klaun kojeg će oni brzo zaboraviti jer nije dovoljno kul, te im brzo počinje ići na živce. Ali on nastavlja igrati ponižavajuću igru, iako on u njihovim reakcijama postaje patetični jebeni šmokljan. Kostisovo spuštanje u vorteks žudnje u panseksualnom raju otoka Antiparosa, igra na mehanizme grčkog weird wavea. A aluzije na grčku krizu doziraju se diskretno, suptilno i nenametljivo, čime one postaju još razornije. (Dragan Rubeša)

Argyris Papadimitropoulos rođen je 1976. u Ateni. Često voli naglašavati da je rođen u istoj godini kad su Ramonesi izdali svoj legendarni debitantski album, što možda objašnjava njegov pankerski duh. Njegov prvi dugometražni film Bank Bang prometnuo se u grčki megahit. On mu je donio nagradu Grčke filmske akademije koja ga je proglasila najboljim debitantom. Potom je uslijedio hvaljeni Wasted Youth koji je postao vruća akvizicija na brojnim festivalima. U svojoj karijeri snimio je preko 200 reklamnih spotova. Njegov najnoviji film Preplanulost premijerno je prikazan u Rotterdamu, a potom i na SXSW festivalu u Austinu.