Dvorana Müller, Kino Europa / 16. svibnja  / 15.00

Joachim Becker (Corporate Europe Observatory): Utjecaj EU ekonomskog governancea na jugoistočnu Europu

Radionicu moderira: Vladimir Cvijanović
Joachim Becker

EU ekonomski governance ima ogroman utjecaj na javne politike u EU, ali i u zemljama (potencijalnim) kandidatkinjama za EU. Govorit ćemo o prednostima I nedostacima trenutnog EU ekonomskog governancea, koji snažno preferira fiskalnu konsolidaciju, a zanemaruje njene potencijalno štetne efekte. Primjetno je nerazumijevanje EU ekonomskog goveranancea u zemljama jugoistočne Europe, pa aktivisti iz civilnog društva I članovi političkih stranaka ne mogu dobro razumjeti njegov utjecaj, niti pak pravovremeno reagirati na mjere svoje izvršne vlasti. S ovom radionicom bismo željeli dati uvod u navedenu problematiku te prodiskutirati njene najvažnije implikacije.

Joachim Becker je profesor ekonomije te zamjenik pročelnika Instituta za međunarodnu ekonomiju i razvoj na Vienna University of Economics and Business. Njegovi glavni istraživački interesi uključuju južnu Europu i razvojnu ekonomiju.

Nakon predavanja održat će se prezentacije aktivista iz jugoistočne Europe:  Ajda Pistotnik (Enabanda): Utjecaj EU ekonomskog governancea na javne politike u Sloveniji; Žarko Šunderić (Center for Social Policy): Kako EU ekonomski governance utječe na socijalnu politiku u Srbiji?

Ajda Pistotnik

Ajda je istraživačica i projektna managerica koja radi za Enabandu u Ljubljani. Njena glavna područja interesa su međunarodni razvoj, javne politike te ljudska prava.

Žarko Šunderić

Žarko je direktor Centra za socijalnu politiku  u Beogradu i do sada je mnogo godina radio na temama socijalne inkluzije i smanjivanja siromaštva za razne organizacije, uključujući Vladu Republike Srbije.