Dvorana Müller, Kino Europa / 16. svibnja  / 17.00

Okrugli stol (Corporate Europe Observatory) Međunarodni investicijski sporazumi: oružje slamanja lokalnog otpora

 

Sudjeluju: Pia Eberhardt (Corporate Europe Observatory), Lucile Falgueyrac (Seattle to Brussels), Stephanie Roth (kampanja Roșia Montană), Vladimir Cvijanović (nezavisni istraživač)

Cilj ovog okruglog stola je pokazati aktivistima na Balkanu kako lokalni otpor velikim projektima (rudarskim, naftnim, plinskim, itd.) može ozbiljno biti potkopan investicijskim politikama. Poslužit ćemo se primjerom Rosia Montană iz Rumunjske. U kratkim crtama ćemo predstaviti TTIP I CETA sporazume te objasniti logiku EU trgovinskih sporazuma. Pritom nas zanima kako oni mogu biti korišteni protiv demokracije na lokalnom nivou.

Pia Eberhardt

Pia je istraživačica i aktivistkinja koja radi za Corporate Europe Observatory. Njena glavna područja interesa su međunarodna trgovina i investicije te TTIP.

Lucile Falgueyrac

Lucile radi za Seattle to Brussels network te je bila koordinatorica za TTIP i CETA kampanje na nivou Francuske i Europe zadnje 3 godine. Fokusirana je na široko područje tema, od klimatske pravde do digitalnih prava.

Stéphanie Roth

Stéphanie je aktivistkinja i dio pokreta otpora protiv razvoja najvećeg europskog rudnika zlata površinskog kopa u području Roșia Montană u Rumunjskoj. Dobitnica je Goldman Environmental Prize.

Vladimir Cvijanović

Vladimir je ekonomist s doktoratom s Goethe University Frankfurt koji radi u Bruxellesu kao nezavisni istraživač i konzultant u području javnih politika.