Kino Europa / 15. svibnja  / 19.00 – 21.00/

Predavanje Costas Lapavitsas: Financijalizacija i novac kao odnos – primjer Grčke

Moderira: Dimitrije Birač

Kapitalizam u svojoj imperijalističkoj fazi najjasnije se izražava razvojem financijskog kapitala. Taj amalgam industrijskog i bankarskog (bilo investicijskih bilo komercijalnih banaka kao i društava unutar kojih djeluju) kapitala ostvario je daljnji razvoj financijalizacijom.

Kako se financijalizacija ostvarila u Grčkoj i u kakvom je odnosu prema tamošnjem postojećem monetarnom sistemu?

Profesor Lapavitsas će obrazložiti svoju perspektivu zašto Grčka treba istupiti iz Eurozone (kao što je i većina Grka na referendumu prije dvije godine to zahtijevala) i to dovesti u kontekst s analizom kapitala kao društvenog odnosa te jedne od njegovih formi, novca.

Costas Lapavitsas (1961), grčki je marksistički ekonomist i profesor ekonomije na Sveučilištu u Londonu. Bio je izabrani parlamentarni zastupnik SYRIZA-e, koji je kasnije prešao u stranku Popularnog jedinstva. Studirao je na LSE-u (MA, 1982) i doktorirao na Birkbeck College-u Sveučilišta u Londonu (PhD, 1986). Njegov istraživački interes uključuje vezu između financija i ekonomskog razvoja, strukturu financijskih sistema te evoluciju i funkcioniranje japanskog financijskog sistema. Poznat je po svojoj kritici europske i grčke dužničke krize te same Europske unije. 2007. godine osnovao je RMF (Research on Money and Finance), međunarodnu mrežu političkih ekonomista s fokusom na evoluciju suvremenog kapitalizma. Uz to, kolumnist je za britanski The Guardian. Neki od njegovih radova su: Financialised Capitalism: Expansion and Crisis (2009), Social Foundations of Markets, Money and Credit (2003), Political Economy of Money and Finance (1999).