Kino Tuškanac / Srijeda 6. 10. / 17.30

Caterina

r. Dan Sallitt, 2019., SAD, 17’ DCP

Caterina je rođena u Južnoj Americi no živi u New Yorku gdje nije toliko strankinja koliko nevoljka promatračica u ljubavi, politici, životu. Njezina spremnost da ostvari bliske emocionalne veze s drugima podjednako je teret i dar. Šest scena iz života mlade Argentinke povezuje samo njezina prisutnost, mogle bi se odvijati bilo kojim redoslijedom. U glavnoj ulozi pojavljuje se glumica Agustina Muñoz (Viola, The Princess of France, Hermia&Helena) koju je Sallitt upoznao 2015. kada je glumio njezina biološkog oca u ključnoj sceni u filmu Hermia&Helena Matíasa Piñeira. Ovaj kratkometražni film po mnogo čemu je komplementaran filmu Četrnaest (2019.) – za razliku od Sallittovih prethodnih uradaka oba filma koriste nagle rezove kako bi izmiješali scene bez jasne kauzalne poveznice. Također svi likovi iz prve scene u Caterini, osim Muñoz, pojavljuju se i u Četrnaest.

Nagrade i festivali:

New York Film Festival (2019); Valdivia International Film Festival (2019); Viennale (2019); Mar del Plata International Film Festival (2019)

Dan Sallitt filmski je redatelj i kritičar rođen 1955. godine u Wilkes-Barreu u Pennsylvaniji. Studirao je matematiku i filmski scenarij. Iako je prvi dugometražni film Honeymoon snimio tek 1998. i dalje ostaje vjeran mikrobudžetnim naracijama. Autorov posljednji dugometražni film Četrnaest (2019.) imao je svjetsku premijeru u sklopu berlinskog Foruma te je prikazan u igranoj konkurenciji 12. Subversive Film Festivala. Piše filmske kritike za MUBI i svoj blog Thanks for the Use of the Hall. Njegova monografija japanskog redatelja Mikia Naruse objavljena je online na https://mikionaruse.wordpress.com.