Kino Tuškanac / Srijeda 6. 10. / 17.30

Plastic Semiotic

r. Radu Jude, 2021., Rumunjska, 21’ DCP

Film pronađenih igračaka. Život ljudskih bića prikazan je od rođenja do starosti pomoću artefakata koje su ljudi stvorili za djecu (ili možda bolje „mladunčadi“?) kako bi ih pripremili na život: igračke. Film je kolaž scena u kojima nam igračke pomažu da bolje shvatimo esenciju našeg postojanja.

U devetnaestom stoljeća Čehov i Flaubert koristili su klišeje koje su načuli kako bi reprezentirali suštinu ljudskog života (u kojem je glupost za obojicu igrala veliku ulogu). Otada je ogromna kolekcija druge vrste klišeja osvojila naže društvo: igračke. Stoga sam zamislio film u kojem suštinu naših života ne dočaravamo samo pomoću riječi, već i pomoću slika nedužnih igračaka. Puno značenje filma može se otkriti u projekciji na velikom platnu gdje sićušne igračke dramatično mijenjaju svoje dimenzije.

(Radu Jude)

Nagrade i festivali:

Venice International Film Festival (2021)

Radu Jude rumunjski je redatelj i scenarist. Judeov dugometražni prvijenac, Najsretnija djevojka na svijetu (2009.), prikazan je na više od 50 međunarodnih festivala. Uslijedili su naslovi poput Bravo!, Srca s ožiljkom i Svi u našoj obitelji, koji su osvojili mnogostruke nagrade: Srebrnog medvjeda za režiju na Berlinaleu 2015., posebnu nagradu žirija u Locarnu 2016. te nominaciju EFA-e za najboljeg scenarista. Međunarodna premijera Mrtve nacije (2017.) u Locarnu bila mu je debi u dokumentarnom filmu. Dugometražni film Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari (2018.) osvojio je Kristalni globus za najbolji film i nagradu Europa Cinemas Label u Karlovim Varima. Njegov posljednji dugometražni film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić (2021.) osvojio je Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu.