Kino Tuškanac / Srijeda 6. 10. / 17.30

Caricaturana

r. Radu Jude, 2021., Rumunjska, 9’ DCP

Snimanje ovog kratkog filma u tri dijela potaknula je nerealizirana ideja Sergeja Ejzenštejna: Prvi dio je montaža gesta beskrupoloznog prevaranta Roberta Macairea iz litografija Honoréa Daumiera. U drugom dijelu Jude nadodaje neke od originalnih tekstova koji su pratili karikature. U trećem dijelu koristi karikature kao komentar na aktualne vijesti.

U redateljskoj bilješci Jude ističe kako je naišao na crticu u kojoj Ejzenštajn navodi da bi htio komponirati u slijedu geste Roberta Macairea iz Daumierove Caricaturane. Upustio se u istraživanje no nije mogao pronaći više informacija o projektu. Na kraju je ipak pronašao staru knjigu koja je sadržavala kopije iz te serije, skenirao ih je i snimio kratki film. U početku slijedi Ejzenštejnovu ideju kako ju je razumio a onda stvara vlastitu verziju.

Nagrade i festivali:

Locarno International Film Festival (2021)

 

Radu Jude rumunjski je redatelj i scenarist. Judeov dugometražni prvijenac, Najsretnija djevojka na svijetu (2009.), prikazan je na više od 50 međunarodnih festivala. Uslijedili su naslovi poput Bravo!, Srca s ožiljkom i Svi u našoj obitelji, koji su osvojili mnogostruke nagrade: Srebrnog medvjeda za režiju na Berlinaleu 2015., posebnu nagradu žirija u Locarnu 2016. te nominaciju EFA-e za najboljeg scenarista. Međunarodna premijera Mrtve nacije (2017.) u Locarnu bila mu je debi u dokumentarnom filmu. Dugometražni film Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari (2018.) osvojio je Kristalni globus za najbolji film i nagradu Europa Cinemas Label u Karlovim Varima. Njegov posljednji dugometražni film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić (2021.) osvojio je Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu.