Kino Europa / Velika dvorana / Ponedjeljak, 6. svibnja / 19.00

Četrnaest / Fourteen

SAD, 2019., 94’ DCP
Režija: Dan Sallitt · Scenarij: Dan Sallitt · Fotografija: Christopher Messina · Montaža: Dan Sallitt · Produkcija: Caitlin Mae Burke, Graham Swon, Craig Webster (Static Prods.) · Uloge: Tallie Medel, Norma Kuhling, Lorelei Romani, C. Mason Wells, Dylan McCormick, Kolyn Brown, Willy McGee, Scott Friend

Mara i Jo najbolje su prijateljice još od školskih dana. Nijedna od njih nema sređen život. Ali ono što ih vezuje je dinamika njihova prijateljstva. Marin telefon će uvijek zazvoniti kad Jo zatraži njezinu pomoć. Vrijeme donosi rastanke, nove početke, suze, trudnoću i nove stare boce piva bez kojih ne može proći nijedna interakcija. Dobili smo tipični njujorški indie komad koji slijedi trajektorije bliske autorima poput Josephine Decker, Teda Fendta i Justina Guya Defe. Iako način na koji autor slijedi njihovo odrastanje puno duguje Pialatu i Rohmeru, pristupajući (ženskom) prijateljstvu s dostatnom dozom nježnosti i iznijansiranog osjećaja za vrijeme i njegove elipse. Kako to piše na Joeinoj majici – „Time becomes meaningless“. Ponekad će autorova kamera odlutati od njegovih junakinja, promatrajući zbivanja na ulici, kao da se izgubila u mislima, da bi im se nanovo vratila. „Tražim od tebe da budeš dobra prema meni“, kazat će Joe svojoj prijateljici. „Ali ti stalno nešto tražiš i to postaje sve teže“, odgovara joj Mara. Jer, prijateljstva dolaze i odlaze bez najave i upozorenja. Autor hvata osjećaje koji naviru između. (Dragan Rubeša)

Nagrade i festivali:

Berlinale Forum (2019); Istanbul Film Festival (2019)

Dan Sallitt rođen je 1955. godine u Wilkes-Barreu u Pennsylvaniji. Studirao je matematiku i filmski scenarij. Iako je prvi dugometražni film Honeymoon snimio tek 1998. i dalje ostaje vjeran mikrobudžetnim naracijama. Autorov najnoviji film Četrnaest prikazan je u sklopu berlinskog Foruma.