Kino Europa / Velika dvorana / Četvrtak, 9. svibnja / 21.00

Pepeo ljubavi / Jiang hu er nü

Kina / Francuska / Japan, 2018., 136’ DCP
Režija: Jia Zhangke · Scenarij: Jia Zhangke · Fotografija: Eric Gautier · Montaža: Matthieu Laclau · Produkcija: Shôzô Ichiyama, Nathanaël Karmitz, Olivier Père (Arte France Cinéma, Beijing Runjin Investment, Huanxi Media Group) · Uloge: Tao Zhao, Fan Liao, Yi'nan Diao

Dugo putovanje autorove muze i supruge Zhao Tao na kojem je prevalila više od 8000 kilometara, svojevrsno je upoznavanje sa seminalnim lokacijama iz Zhangkeove filmske prošlosti. U potrazi za voljenim Binom zbog kojeg je okončala u zatvoru nakon što ga je pokušala zaštititi pucnjem u zrak u okršaju dvaju bandi, zaustavit će se u onom istom Fenyangu u koji dolazi autorov lik rudara iz Mrtve prirode. A peron u dalekom Datongu onaj je isti iz autorova Perona. Tu ne prestaju reference na Zhangkeove ranije radove. Nanovo je tu Killer Johna Wooa na TV-ekranu. Opet su tu Village People i njihov „YMCA“. Dobili smo krajnje neobičan spoj hladne melodrame, gangsterskog filma i povijesne freske o ulasku Kine u 21. stoljeće (od 2001. do 2018.), kroz njezinu radikalnu transformaciju u zemlju histeričnog i divljeg kapitalizma. Zato je autorov komad u isti mah i ljubavna, i prijateljska, i socijalna, i mala feministička utopija. No, Zhangkea ne zanimaju ni citati ni nostalgija. Možda je peron u Datongu sada blještaviji. Ali njegove trošne kockarnice ostaju iste, kao dio pikselizirane budućnosti u eri videonadzora. (Dragan Rubeša)

Nagrade i festivali:

Nominacija za Zlatnu palmu – Cannes Film Festival (2018); Najbolja glumica – Asia Pacific Screen Awards (2018); Najbolja glumica i najbolji redatelj – Chicago International Film Festival (2018); Najbolji scenarij – Asian Film Awards (2019); International Film Festival Rotterdam (2019)

Jia Zhangke rođen je u Fenyangu 1970. godine. Vodeća je figura Šeste generacije kineskog filma. Njegov debi Džepar tipični je izdanak kineskog filmskog undergrounda. Ekstraordinarna Mrtva priroda osvojila je 2006. Zlatnog lava na venecijanskoj Mostri. Nakon Dodira grijeha, 24 City i Iza planina u Cannesu se lani dogodila i svjetska premijera autorova najnovijeg filma Pepeo ljubavi.