Kino Europa / Velika dvorana / Nedjelja, 5. svibnja / 21.00

Ray & Liz

UK, 2018., 108’ DCP
Režija: Richard Billingham · Scenarij: Richard Billingham · Fotografija: Daniel Landin · Montaža: Tracy Granger · Produkcija: Jacqui Davies, Jacqui Davies, Severn Screen · Uloge: Richard Ashton, Jamie-Lee Beacher, Michelle Bonnard, Sam Dodd, James Eeles, Sam Gittins

Ray je vječno alkoholizirani autorov otac. Liz je autorova majka, ovisnica o nikotinu, štrikanju i slagalicama. Oni postaju dominantni motiv njegovih umjetničkih fotografija u kojima je dokumentirao vlastito odrastanje u siromašnoj četvrti Birminghama u doba tačerizma. Zato je autorov filmski debi produžena ruka njegova fotografskog opusa. Kao da mu je tom iskrenom filmskom gestom, oslobođenom od mizerabilizma i sentimentalnih poteza tipičnih za britansku „kitchen sink“ socijalu, odlučio podariti pokret. Ovdje smo daleko od romantičnih obiteljskih kronika Terencea Daviesa, premda ih združuje slična melankolija. Njihovi su životi poput ofucane čipkaste zavjese i poderanih tapeta koji krase njihov stan. Zato je Billinghamov odnos prema privatnosti, mrtvilu i repetitivnosti gotovo beckettovski. Jedini predmet koji Rayu pravi društvo je njegov stari radio, uz sjećanja koja se raspadaju poput njegovih pluća. Kao da je autor podario šansu svom filmu da zamisli ono što će se dogoditi kad on više ne bude iza kamere i kada se ugasi prskalica koja je jednom dječaku uljepšala noćno druženje s prijateljima u ritmovima Musical Youtha. (Dragan Rubeša)

Nagrade i festivali:

Posebno priznanje žirija – Locarno Film Festival (2018); CPH PIX (2018); Nagrada Douglas Hickox najbolji producent i scenografija – British Independent Film Awards (2018); Velika nagrada žirija – Seville European Film Festival (2018); Nominacija za najbolji filmski prvijenac – BAFTA (2019)

Richard Billingham rođen je u Birminghamu 1970. godine. Fotograf je, vizualni umjetnik i sineast. Fotografije u kojima je zabilježio čemerne živote svoje radničke obitelji, izlagane su u najetabliranijim galerijama, od londonskog Tatea do njujorškog Metropolitan Museuma, te ušle u najuži izbor za prestižnu Turner Prize. Objavljene su i u autorovoj hvaljenoj knjizi Ray’s a Laugh. Godine 1998. snimio je kratkometražni doks Fishtank u kojem ćemo prvi put upoznati likove iz tih fotografija u filmskoj formi. Njima je posvetio svoj igranofilmski debi Ray & Liz premijerno prikazan lani u Locarnu.