Kino Europa / Nedjelja, 12. svibnja / 19.00

Dodjela nagrada Wild Dreamer

Svečana dodjela nagrada za najbolji igrani, dokumentarni i kratkometražni film održat će se prije otvaranja konferencije. Nagrade Wild Dreamer dodijelit će tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrga; redatelja i profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Zvonimira Jurića, te austrijskog filmskog kritičara Otta Reitera.

Nikolina Hrga rođena je 1989.u Rijeci te je producentica u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca (glazbeni i glazbeno-scenski program). Trenutačno radi, kao redateljica i producentica, na kratkom dokumentarno-igranom filmu Ujedinjene u sklopu kojeg nastaje i istoimena multimedijalna izložba. Diplomirala je Kulturalne studije jugoistočne Europe pri Filozofskom fakultetu u Rijeci te Medijske umjetnosti i prakse pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a trenutačno je studentica Poslijediplomskog specijalističkog studija Dramske pedagogije u Zagrebu. Pohađala je različite filmske radionice i sudjelovala u organizaciji nekoliko filmskih festivala i edukacija (European social documentary – ESODOC u Norveškoj i Italiji, Beldocs, Zagrebdox, Palunko i dr.). Godine 2015. bila je članica žirija mladih na 72. Mostri u Veneciji. Radi i volontira u niz neprofitnih organizacija koje djeluju na području zaštite ljudskih prava i neformalnog obrazovanja i angažmana djece i mladih.

Zvonimir Jurić rođen je 1971. u Osijeku. Godine 1999. diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Zajedno s Goranom Devićem scenarist je i redatelj igranog filma Crnci koji je osvojio je brojne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju, najbolju sporednu ulogu, najbolji zvuk na Pulskom filmskom festivalu 2009.; nagradu FIPRESCI i nagradu za najbolju režiju na Cottbus Film Festivalu; Grand Prix na Ljubljana International Film Festivalu, Auteurs Film Festivalu u Beogradu, te Duna TV nagradu Cinepecs Film Festivala. Jurićev kratkometražni igrani film Žuti mjesec osvojio je Srce Sarajeva za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu 2010. godine te nekoliko Grand Prix nagrada na grčkom Drahma Festivalu, filmskom festivalu u Vukovaru; te je dobitnik Mario Ventura nagrade za najbolji scenarij u portugalskom Setubalu. Njegov dugometražni igrani film Onaj koji će ostati neprimijećen dobitnik je nagrade Breza za najbolji debitantski film na Pulskom filmskom festivalu. Jurić je redatelj i scenarist dokumentarnih filmova Nebo ispod Osijeka (nagrada Oktavijan – nagrada kritike za najbolji film na Danima hrvatskog filma i Grand Prix na istom festivalu), Jurić: Tvrđa 1999. (nagrada za najbolji dokumentarni film na Motovun Film Festivalu), te filma Crnci su izdržali, a ja? (nagrada za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma). Profesor je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na Odjelu filmske i TV režije te prodekan za nastavu i studente filmskih odsjeka.

Otto Reiter renomirani je austrijski filmski kritičar koji je rođen 1957. godine u istočnom Berlinu. Diplomirao je književnost, teatrologiju i filmologiju na Sveučilištu u Beču. Od 1985. do danas radi kao programer, selektor i moderator filmskih razgovora na prestižnom Vienna International Film Festivalu – Viennale (posebni programi koje je selektirao uključuju “Henri Alekan – shadows and light” i “Abschied von Jugoslawien” u sklopu kojeg je prikazao kultne filmove iz svih dijelova Jugoslavije kao svojevrsni oproštaj od ove propale federacije usred rata). Od 1986. radi kao savjetnik i moderator Austrijskih filmskih dana, te kao kustos posebnog programa “Goran Markovics’ Serbian Trilogy of Resistance”, Graz 2004. Organizator je i kustos Austrijskog filmskog tjedna u Bukureštu i Iranskog filmskog tjedna u Beču. Od 1984. redovito objavljuje filmske kritike za BBC, Screen International, Moving Pictures, Austrijski radio (Ö 1) i najtiražnije austrijske novine, između ostalog Der Standard i Die Presse. Moderirao je filmske razgovore na brojnim filmskim festivalima kao što su Berlinale (Forum), Rotterdam, São Paulo, Karlovy Vary, Saarbrücken, Cottbus i dr. Organizirao je retrospektivu dokumentarista Ulricha Seidla (Bratislava-Pressburg-Poszony). Godine 2008. objavljuje eseje za tromjesečni ljetni program u sklopu Austrijskog filmskog arhiva: Balkan Fever. Od 1990. sudjelovao je u brojnim žirijima na filmskim festivalima u Locarnu, Sarajevu, Novom Sadu, Leeuwardenu, Miskolcu, Esfahanu, Rio de Janeiru, Wiener Filmpreis i dr. Glumio je u filmovima Prije svitanja Richarda Linlatera i Die schlafende Schöne Dietera Bernera. Član je međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.