Kino Europa / Velika dvorana / Nedjelja, 12. svibnja / 17.00 + Kulturno informativni centar (KIC) / Subota, 11. svibnja / 21.00

Putovanje u zagađene gradove / Viaje a los Pueblos Fumigados

Argentina, 2018., 97’ DCP
Režija: Fernando E. Solanas · Scenarij: Fernando E. Solanas · Fotografija: Nicolás Sulcic, Fernando E. Solanas · Montaža: Juan Carlos Macías, Alberto Ponce, Nicolás Sulcic, Fernando E. Solanas · Produkcija: Fernando E. Solanas, Victoria Solanas (Cinesur)

Provincija Salta u sjevernoj Argentini. Stoljetne šume raskrčene su i posječene da bi na njihovu mjestu niknule ogromne plantaže soje. Lokalni farmeri protjerani su iz svojih sela i zabranjuje im se vožnja pristupnim cestama koje sada postaju privatizirane. Na plantažama su korišteni herbicidi. Te uvodne slike trebaju doajenu investigativnog dokumentarca i militantnom veteranu Solanasu, da bi denuncirao zločine počinjene nad okolišem uz državni blagoslov od strane poljoprivrednih korporacija, ali i katastrofalne posljedice njihove pohlepe. Autor ne istražuje samo društvene posljedice monokultura i nekontrolirano korištenje pesticida i drugih opasnih kemijskih supstanci s pečatom notornog Monsanta, već i pokazuje kako otrovi imaju razorni učinak na razvoj embrija i njegove deformacije. Pri tome on testira takvu situaciju na vlastitoj koži, upitavši se koliko je doista otrovana njegova krv. U isti mah, Solanas istražuje načine na koje možemo zaustaviti taj pervertirani ciklus i njegov korumpirani sistem koji vara potrošače i ograničava njihova prava. Imaju li ekološke alternative nekakvu šansu? Autorov prosede krajnje je ljutit i ogorčen. (Dragan Rubeša)

Nagrade i festivali:

Berlinale Special (2018); Dokufest – Green Dox (2018)

Fernando E. Solanas argentinski je redatelj rođen u Olivosu 1936. godine. Studirao je pravo, glazbu i kazališnu umjetnost. Između 1966. i 1968. radio je na dokumentarnoj trilogiji La hora de los hornos (Vrijeme žeravice). Smatra se ikonom pokreta Grupo Cine Liberacion koji je u sedamdesetima učinio revolucionarni korak u genezi argentinskog filma. Godine 2007. bio je kandidat Socijalističke partije na argentinskim predsjedničkim izborima. Autor je velikih doksa La dignidad de los nadies, Sur i Argentina latente. Godine 2004. na Berlinalu mu je uručen Zlatni medvjed za životno djelo.