Kino Europa / Velika dvorana / Petak, 10. svibnja / 17.00 + Kulturno informativni centar (KIC) / Petak, 10. svibnja / 19.00

Campo

Portugal, 2019., 100’ DCP
Režija: Tiago Hespanha • Fotografija: Tiago Hespanha, Rui Xavier, Luísa Homem, Cláudia Varejão, Paulo Menezes • Montaža: Francisco Moreira, Tiago Hespanha • Produkcija: João Matos, Leonor Noivo, Luísa Homem, Susana Nobre, Tiago Hespanha (Terratreme Filmes)

U početku bijaše kaos. Nije bilo ni svjetla, ni zemlje, ni dana, ničega. Grčka mitologija, konkretnije, Kafkin Prometej, susreću Gagarina i Sagana u najvećoj europskoj vojnoj bazi, lociranoj u Alcocheteu, južno od Lisabona, na 7539 hektara. Polje iz naziva filma je „bojno polje“. Prizori vojnih vježbi i svakodnevnih rituala u bazi, izmjenjuju se s ornitologom koji osluškuje i snima pjev preplašenih ptica, dječakom koji izvodi na klaviru „Bitku sa zvijezdama“, pčelarima i pastirima. „Čovjek je izmislio priče. S vremenom, te priče prerasle su u sjećanja, sve dok nije postalo teško razlikovati fikciju od stvarnosti“, kaže narator. Ni mi nismo posve sigurni da li je prizor s teško ranjenim vojnikom koji zaziva oca stvaran ili odglumljen. Zato je autorov komad konceptualan i realan u isti mah, ali i krajnje osoban. „Jedina stvar koja nas razlikuje od kamena je naša mobilnost“, reći će jedan amaterski astronom u Spinozinoj maniri. Pastir i njegovo stado ne žive u ruralnoj idili. Ni mali pijanist ne sklada u miru jer mu kuća vibrira zbog eksplozija s obližnjeg poligona. Jer, to je mjesto na kojem će matice i radilice jednog dana zamijeniti pčele roboti, za ratovanje spremne. (Dragan Rubeša)

Nagrade i festivali:
Work in Progress Cinelab Award – First Look – Locarno Film Festival (2018); Cinéma du Réel (2019); Hong Kong International Film Festival (2019); HotDocs (2019); IndieLisboa (2019)

Tiago Hespanha rođen je 1978. godine. Diplomirao je arhitekturu u Coimbri i završio studij dokumentarnog filma na univerzitetu Pompeu Fabra u Barceloni. Pored doksa (Visita Guiada i Revolucao Industrial, snimljen u tandemu s Fredericom Lobom) bavi se i filmskom produkcijom. Kao koproducent surađivao je s Pedrom Pinhom na njegovu filmu Tvornica ničega prikazanom na lanjskom Subversive Film Festivalu. Autorov najnoviji film Campo premijerno je prikazan na pariškom festivalu dokumentarnog filma Cinéma du Réel.