Kino Europa / Velika dvorana / Utorak, 7. svibnja / 21.00 + Kulturno informativni centar (KIC) / Nedjelja, 12. svibnja / 21.00

Naši porazi /

Francuska, 2019., 94’ DCP
Režija: Jean-Gabriel Périot • Fotografija: Amine Berrada • Montaža: Jean-Gabriel Périot • Produkcija: Frederic Dubreuil (Envie de Tempête Productions)

Za Périota snimanje filmova je prvenstveno politički akt. Ulogu snimatelja sada preuzimaju učenici pariške srednje škole. Autor će ih najprije natjerati da rekonsturiraju isječke iz seminalnih komada koji su obilježili pariške šezdesete i sedamdesete, da bi ih potom angažirao u diskusiji o istima. Riječ je o filmovima poput Godardove Kineskinje, Karmitzovih Drugova, Markerova Do skora, nadam se i Willemontova La Reprise du travail aux usines Wonder. Što je kapitalistički režim? Što su sindikati? Zašto bi ti krenuo u štrajk? Što je politika? Upravo su to neka od pitanja koja Périot postavlja učenicima. Oni nisu uvijek u stanju artikulirati konkretne odgovore, jer su ideali koji su u Francuskoj egzistirali prije pedeset godina nestali. To su ti „porazi“ na koje se referira naziv filma. „Premlad sam za bilo kakvu borbu“, reći će jedan od učenika. Možda su Périotovi akteri premladi za akciju. No finale njegova filma pokazuje da je borba još uvijek moguća. Zašto bi ti krenuo u štrajk? Zato da zaštitim svog druga. Barem jedno Périotovo pitanje dobiva u „revolucionarnoj“ gesti učenika konkretni odgovor. Odgovor koji je posve stran njegovim hrvatskim vršnjacima, fokusiranim na sastavljanje Bakićevih robota. (Dragan Rubeša)

Nagrade i festivali:
CICAE Award – Berlinale Forum (2019); Visions du Réel (2019); Istanbul Film Festival (2019)

Jean-Gabriel Périot rođen je u Bellacu 1974. godine. Francuski je videoumjetnik i sineast. U Njemačkoj mladosti ispisao je potentnu kroniku o filmskim aktivnostima frakcija njemačke krajnje ljevice tijekom 1960-ih i 1970-ih godina. Autorov najnoviji komad Naši porazi ambijentiran je u onoj istoj školi pariškog predgrađa Ivry-sur-Seine u kojem je Claire Simon ambijentirala svoj doks Mladi i usamljeni prikazan u dokumentarnoj konkurenciji lanjskog izdanja Subversive Film Festivala.