Dokukino KIC / Nedjelja 22. 5. / 20.00

Antonio Gramsci: Zatvorski dani / Antonio Gramsci: I giorni del carcere

Italija, 1977., 127' DCP
Režija: Lino Del Fra · Scenarij: Lino Del Fra, Cecilia Mangini, Piergiovanni Anchisi · Fotografija: Gábor Pogány · Montaža: Silvano Agosti · Produkcija: Nuovi Schermi · Uloge: Riccardo Cucciolla, Lea Massari, Mimsy Farmer, Jacques Herlin, Franco Graziosi, Andrea Aureli, Umberto Raho, Luigi Pistilli

„Gramsci je pružio ideološku pozadinu mojim dokumentarcima koji su zamišljeni kao adaptacije, objašnjenja, istraživanja, denuncijacije i metafore onoga što se stvarno događa u nama i oko nas. I zašto se događa.“

Cecilia Mangini

Mangini je koscenaristica filma o Gramscijevim zatvorskim danima tijekom kojih je napisao više od 3000 stranica svojih Zatvorskih bilježnica, iznimno važnog djela koje istražuje odnos između države i civilnog društva. Oslanjajući se na Gramscijev pojam organsko intelektualne i kulturne hegemonije Mangini zaključuje da filmovi moraju biti protu-hegemonski, mobilizirati podređene klase, obraćati se masama i zagovarati radikalnu promjenu.

Godine 1928. talijanski filozof, komunistički aktivist i marksistički teoretičar Antonio Gramsci uhićen je u Torinu kao žrtva Mussolinijeva progona. Radnja prikazuje kako je bio uhapšen i osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu od fašističkog režima, te kako se za vrijeme zatočeništva prisjeća svog života, ali i razvija vlastitu doktrinu koja će predstavljati otklon od marksističko-lenjinističke dogme. Cucciolli se uloga Gramscija smatra jednom od najboljih u karijeri.

Lino Del Fra (1927. – 1997.) rođen je u Rimu. Diplomirao je filozofiju i pedagogiju na Kapitolinskom sveučilištu. Tijekom 1950-ih radio je kao filmski kritičar za novine L’Avanti te časopise Cinema Nuovo i Bianco Nero. Karijeru je počeo kao dokumentarni filmaš 1960-ih, sudjelujući u kolektivnom arhivskom dokumentarcu All’armi, siam fascisti! (1962.). Godine 1961. osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za svoj kratki film Fata Morgana o migrantima s juga na sjever Italije. Godine 1977. osvojio je Zlatnog leoparda u Locarnu za film Antonio Gramsci: Zatvorski dani. Njegovo filmsko stvaralaštvo obilježila je suradnja sa suprugom Cecilijom Mangini.