Dokukino KIC / Subota 21. 5. / 21:00

Torta na nebu / La torta in cielo

Italija, 1973., 102' DCP
Režija: Lino Del Fra · Scenarij: Cecilia Mangini, Lino del Fra, Luigi De Santis (prema romanu Giannija Rodarija · Fotografija: Eliseo Caponera · Montaža: Roberto Perpignani · Produkcija: Istituto Luce · Uloge: Paolo Vilaggio, Didi Perego, Umberto D’Orsi, Franco Fabrizi, Daniela Minniti, Massimo Cacchiani, Fernando Busini, Alfredo Colecchia, Fortunato Marsala

U okolici Rima golema torta pojavi se na nebu. Kriške padaju na tlo i djeca prva oduševljeno shvaćaju da je napravljena od čokolade. No istovremeno vlada i vojska agresivno reagiraju na ovaj neobični NLO te izbije bitka između njih i djece koja brane tortu. Mangini je koscenaristica filma koji pomoću nadrealizma artikulira političko neslaganje. Hiperaktivna farsa preispituje kako se različite društvene skupine ponašaju kada NLO sleti na Zemlju – znanstvenici šalju robota u inspekciju, dok bogata nasljednica tvornice čokolada pokušava odagnati potencijalnu konkurenciju. Torta na nebu ismijava se s tadašnjim političkim ešalonom, izruguje vojno-industrijski kompleks i na anarhistički, žovijalan način suprotstavlja im djecu iz obližnjih Borgata koja otmu gigantsku tortu i uživaju u slatkom okusu slobode. Vladajuća Democrazia Cristiana očekivano nije imala smisla za humor te su njezini pripadnici počeli oštru medijsku kampanju protiv filma.

Nakon projekcije razgovarat ćemo s Paolom Pisanellijem, redateljem i čestim suradnikom Cecilije Mangini te filmologinjom Dalilom Missero, autoricom knjige Women, Feminism and Italian Cinema.

 

Lino Del Fra (1927. – 1997.) rođen je u Rimu. Diplomirao je filozofiju i pedagogiju na Kapitolinskom sveučilištu. Tijekom 1950-ih radio je kao filmski kritičar za novine L’Avanti te časopise Cinema Nuovo i Bianco Nero. Karijeru je počeo kao dokumentarni filmaš 1960-ih, sudjelujući u kolektivnom arhivskom dokumentarcu All’armi, siam fascisti! (1962.). Godine 1961. osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za svoj kratki film Fata Morgana o migrantima s juga na sjever Italije. Godine 1977. osvojio je Zlatnog leoparda u Locarnu za film Antonio Gramsci: Zatvorski dani. Njegovo filmsko stvaralaštvo obilježila je suradnja sa suprugom Cecilijom Mangini.