Nedjelja 26.5. / 20:00 / Dokukino KIC

Preobrazba Édouarda Louisa / Édouard Louis, ou la transformation

Francuska, 2023., 71', dokumentarni
Režija: François Caillat · Fotografija: Jean-Baptiste Delahaye, Laurent Fénard · Montaža: Emmanuel Manzano · Produkcija: Jacqueline Sigaar, Hortense Quitard (Tempo films), Christophe Gougeon (Acqua alta)

Édouard Louis potječe iz siromašne obitelji na sjeverozapadu Francuske. No, manje od desetljeće nakon objavljivanja svog debitantskog romana Raskrstimo s Eddyjem, postao je jedna od vodećih figura francuske književne scene. Transformacija dječaka proleterskog porijekla u privilegiranog pariškog intelektualca s visokim kulturnim kapitalom jedna je od središnjih crta ovog biografskog dokumentarca. Louis ogoljuje svoju intimu i vodi nas na mjesta koja smo već upoznali u njegovoj autobiografskoj prozi koja razotkriva klasno i seksualno nasilje i maestralno spaja privatno i političko. Upoznaje nas s krajolikom svoje mladosti i činom pisanja koji je za njega prije svega način prelaženja granica.

„U vrijeme rasprave o rodu, identitetu, pripadnosti i granicama, ovaj film nastoji to pitanje prikazati na drugačiji način. Nastoji nadići strogu suprotnost između sebe i drugih, zamišlja fluidan prolaz između «ovdje» i «drugdje». Sanja da se netko može transportirati, učiniti drugačijim, modificirati po želji: proći kroz trajnu preobrazbu. Pisac Édouard Louis utjelovljuje takav proces. Evo jednog mladića koji se već dvadeset godina ne prestaje transformirati. Cijelu njegovu karijeru obilježila je obnova.“

François Caillat

Nagrade i festivali:

Cinéma du Réel (2023) – svjetska premijera; Ji.hlava International Documentary Film Festival (2023); CPH:DOX (2024); Thessaloniki Documentary Film Festival (2024); Visions du Réel (2024)

 

François Caillat (1951) je francuski redatelj. Studirao je i kasnije predavao filozofiju. Već više od dvadeset godina snima esejističke, često osobne dokumentarne filmove za televiziju i kino, fokusirajući se uglavnom na temu reprezentacije prošlosti. Autor je i nekoliko dokumentarnih portreta utjecajnih intelektualaca.