Utorak 21.5. / 18:30 / Dokukino KIC

Zbogom, Tiberijado / Bye Bye Tibériade

Francuska/Belgija/Palestina/Katar, 2023., 82'
Režija: Lina Soualem · Scenarij: Lina Soualem, Nadine Naous u suradnji s Gladys Joujou· Fotografija: Frida Marzouk · Montaža: Gladys Joujou · Produkcija: Jean-Marie Nizan (producent - Beall Productions), Guillaume Malandrin, Ossama Bawardi, Mohannad Malas, Jacques-Etienne Stein (koproducenti - Altitude100 Production, Philistine Films, Tala Corp., Edmond Production)

Napustivši svoje selo kako bi slijedila svoj san da postane glumica, Hiam Abbass (serija Nasljeđe) je za sobom ostavila majku, baku i sedam sestara. Trideset godina kasnije, njezina kći i redateljica Lina vraća se s njom na putovanje kroz nestala mjesta rasuta po sjećanjima četiriju generacija odvažnih Palestinki. Ovaj poetičan i intiman film nadilazi granice njihove obiteljske kuće, kako bi ispitao tugu, identitet i energiju koja nas tjera da pronađemo sebe. Nježan je to no otporan film o ženama i mjestima koja su ih stvorila, koji se kreće kroz tjeskobu i čežnju, do oprosta i pomirenja. Bez mržnje, ali ne i bez tinjajućeg bijesa, film problematizira apatridski život i konfrontira se s raskidom i traumom egzila. Jer kako pronaći svoje mjesto – u svakom smislu – kada si protjeran iz svoje domovine, iz svoje obitelji? Redateljica filigranski isprepliće vlastite obiteljske priče koje su se prenosile kroz četiri generacije, stavljajući u prvi plan iscjeliteljsku moć pripovijedanja, dok u njenoj pozadini odzvanja tragična povijest Palestine.

Nagrade i festivali:

Venice Film Festival – Giornate degli Autori (2023) – svjetska premijera; Toronto Film Festival (2023); BFI London Film Festival (2023) – nagrada Grierson za najbolji dokumentarac; Cinemed (2023) – nagrada Ulysse Decipro; FIFAM (2023) – nagrada publike; Marrakech Film Festival (2023) – najbolji film; Festival de cinéma En Ville! (2024) – najbolji film; Antenna Documentary Film Festival (2024) – najbolji dokumentarac, nagrada publike; Dublin International Film Festival (2024) – najbolji dokumentarac, ICCL Human Rights Award

 

Lina Soualem je francusko-palestinsko-alžirska redateljica i glumica. Nakon studija povijesti i političkih znanosti na Sveučilištu La Sorbonne, Lina je radila kao selektorica za Međunarodni filmski festival o ljudskim pravima u Buenos Airesu. Njen debitantski dugometražni dokumentarac Their Algeria (2020) premijerno je prikazan na Visions du Réelu te je osvojio više od desetak nagrada. Lina je glumila u tri igrana filma u režiji Hafsije Herzi, Hiama Abassa i Rayhane. Njezin drugi dugometražni dokumentarni film Zbogom, Tiberijado (2023) premijerno je prikazan u Veneciji, a potom na nizu prestižnih festivala osvojivši 13 nagrada. Film je izabran da predstavlja Palestinu na Oscarima 2024. i nominiran u kategoriji najboljeg dokumentarca na Film Independent Spirit Awards 2024.