10-Subversive-Festival
2. – 20. svibnja 2017. Kino Europa, Kulturno informativni centar (KIC)

10. Subversive Festival: Europska ljevica: Protiv novog svjetskog (ne)reda

2. – 20. svibnja 2017.

Kino Europa, Kulturno informativni centar (KIC)

J.K. GALBRAITH, COSTAS LAPAVITSAS, G. M. TAMAS, ADRIENNE ROBERTS, JOACHIM BECKER, RASTKO MOČNIK, GIANLUCA SOLERA, ZOLTÁN POGÁTSA te Corporate Europe Observatory i EUROPOLY gosti su 10. Subversive Festivala

U svojim je potragama za alternativama „postneoliberalnom društvu“ David Harvey proglasio kapitalističku proizvodnju i distribuciju duboko nemoralnom i destruktivnom uz radikalan zaključak: „Divlji kapitalizam treba biti priveden na suđenje zbog zločina prema čovječnosti kao i zbog zločina protiv prirode“. Zadaća revolucionarne ljevice, u godini 100. obljetnice Oktobarske revolucije i 150. godišnjice objavljivanja Marxova Kapitala i dalje je – govoriti, pisati i boriti se za drugačiji svijet.

10. Subversive Festival pokušat će to učiniti barem jednim dijelom i ove godine, u bogatom trotjednom programu od 2. do 20. svibnja. Festival će ugostiti više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta na nekoliko lokacija: u Kinu Europa i Kulturno informativnom centru (KIC) te Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci.

Očekuju nas tri programska bloka: od 2. do 6. svibnja u KIC-u festival počinje drugom u nizu regionalnih konferencija EUROPOLY, multidisciplinarnim projektom u organizaciji udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija). Namjera je projekta istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je taj dugotrajni val migracija ostavio kako na zemlje zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale konačno odredište migranata. Okosnica i polazišna točka projekta jest EUROPOLY – The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića.

Nastavak slijedi Subversive Film Festivalom, od 7. do 14. svibnja u kinima Europa i KIC, s preko 50 naslova i natjecateljskim programom filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer. Subversive Film Festival: Deset godina slobodnog filma otvara se u nedjelju, 7. svibnja u 20 h u kinu Europa, igranim filmom Mladi Karl Marx (La jeune Karl Marx) haićanskog artivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige. Od filmova u natjecateljskom programu izdvajamo dokumentarni film Politika, priručnik za upotrebu (Política, manual de instrucciones) redatelja Fernanda Leóna de Aranoe koji ulazi u madridsku središnjicu Podemosa i kamerom proviruje iza njezinih kulisa. U psihološkom trileru Stilistica (Personal Shopper) jednog od najcjenjenijih suvremenih francuskih sineasta Oliviera Assayasa, njegova nova muza Kristen Stewart uhvaćena je u bizarnoj (spiritističkoj) seansi s misterioznim entitetom koji je proganja.

Osim natjecateljskog, i ove godine čeka nas bogat popratni program. U ovogodišnjem Hommageu prisjećamo se argentinskog dokumentarnog filmaša i političkog aktivista Raymunda Gleyzera kojeg je 1976. godine otela i ubila vojna hunta, zajedno s desecima tisuća tzv. desaparecidos. Gleyzer je osnivač Cine de la Base (Kino baze), militantne grupe koja je imala bliske veze s grupom Cine Liberación Fernanda Solanasa i tzv. Trećim filmom (Tercer Cine) kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih.

U suradnji s Goethe-Institutom posebni program posvećujemo i retrospektivi njemačkog filma iz Adenauerove ere, nazvanoj Voljeni i odbačeni, a koja pokriva razdoblje od 1949. do 1963. godine. Program posvećen jednom od najozloglašenijih i najmanje istraženih perioda njemačke kinematografije ekskluzivno je prikazan u sklopu prošlogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu. Cijenjeni filmski kritičar i selektor Olaf Möller za naš je festival posebno odabrao deset filmova, pet dijalektičkih parova s jednom zajedničkom temom i dvije različite vizije, istočnonjemačkom (DDR) i zapadnonjemačkom (BRD).

U goste nam dolazi i filmolog Louis Armand, koji će predstaviti Videologiju, prvi i drugi svezak svoje trodijelne kritike ideologije realizma. Louis Armand voditelj je Centra za kritičku i kulturalnu teoriju na Karlovu sveučilištu u Pragu.

Cijena ulaznice za projekcije natjecateljskog programa u kinu Europa iznosi 20 kn, a za ostale projekcije u kinu Europa i Dokukinu KIC ulaz je slobodan.

Za kraj festivala očekuje nas teorijska poslastica – s tridesetak predavanja, okruglih stolova i panel rasprava u sklopu festivalske konferencije, Subversive oruma te Mediteranskog i AlterEkonomskog foruma kao i Škole suvremene humanistike, od 14. do 20. 5. održat će se u prostorijama Kulturno informativnog centra; radi se o interdisciplinarnom obrazovnom ciklusu koji će ove godine obuhvatiti teme iz područja ljudskih prava, političke i ekonomske teorije, zajedničkih dobara te feminističke teorije. Najveća „zvijezda“ ovogodišnje konferencije svakako je jedan od najznačajnijih postkejnezijanaca James K. Galbraith, savjetnik američkog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa, predsjednik Association for Evolutionary Economics (Međunarodnog udruženja za evolucijsku ekonomiju) te profesor ekonomije na sveučilištu Austin u Teksasu, koji će na festivalu održati predavanje 15. svibnja u 21 sat u Kinu Europa na temu ekonomskog rasta i uloge procesa financijalizacije kroz prizmu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa.

Veliki gost AlterEkonomskog foruma ove je godine i Costas Lapavitsas, profesor ekonomije na prestižnom School of Oriental and African Studies, University of London, član grčkog parlamenta i zagovornik izlaska Grčke iz eurozone, čiji je fokus znanstvenog rada usmjeren na krizu potonje s naglaskom na financijalizaciju. Posebno nam je zadovoljstvo u sklopu AlterEkonomskog foruma najaviti i gostovanje marksističke feministkinje Adrienne Roberts s Odsjeka za međunarodne studije Sveučilišta u Manchesteru, koja se bavi feminističkom i međunarodnom političkom ekonomijom te rodno uvjetovanom prekarnom pozicijom privatizirane društvene reprodukcije kao i već dobro znane ekonomiste poput Joachima Beckera i Zoltána Pogátsu. Od gostiju na Mediteranskom forumu treba izdvojiti Gianlucu Soleru, koji će ove godine uz naše partnere Centar za mirovne studije i Centar za ženske studije predstaviti Mediteranski forum i u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Najvažniji gost Konferencije uz Rastka Močnika mađarski je filozof i marksist Gáspár Miklós Tamás. U moru događanja treba izdvojiti i panelske poslastice na temu jezika i nacionalizma sa Snježanom Kordić, Tomislavom Longinovićem, Borisom Budenom i drugima, uz moderaturu Dragana Markovine te premijeru filma o gašenju kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribunea riječkog autorskog tandema Marine Baričević i Saše Stanića, uz razgovor Pere Mrnarevića s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Borisom Pavelićem kao i kratki film Arsena Oremovića Hassan uz razgovor Tvrtka Jakovine s aktivistima AYS-a, Hassanom Haidarom Diabom i drugima.

Od promocija knjiga izdvajamo važan prijevod Stipe Ćurkovića „Uvod u Marxovu kritiku političke ekonomije“ autora Michaela Heinricha, a radi se o jednom od najrelevantnijih i najčitanijih uvoda u Marxa. O knjizi razgovaraju Stipe Ćurković, Dean Duda i Marko Kostanić.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike ulaz je besplatan.

Više informacija možete pronaći na linkovima:

Subversive Festival: http://www.subversivefestival.com/

Facebook: https://www.facebook.com/subversivefestival