Odrast – ozbiljna promjena paradigme

U sklopu Zelene priče u školi Humanistike, kao njezin nastavak i vrhunac samog Subverzivnog festivala u subotu, 20.5. u 18.30h imamo priliku čuti čak i više od diskusije. Tema je Odrast kao društveni izazov!

Odrast (degrowth) je odbacivanje iluzije o rastu kao rješenju za  održivu  budućnosti i ozbiljan poziv na promišljanje proizvodnje i potrošnje potrebne za dostojan život u granicama ekološke i ekonomske održivosti svijeta. Danas u u praksi se pojavljuju alternativna rješenja, novi oblici življenja, proizvodnje (energije, hrane) i potrošnje, koji svima mogu osigurati sredstva za život bez beskonačnog rasta i iscrpljivanja resursa. Cilj je promišljanja u pojmovima odrasta izgraditi paradigmu koja sadržava i veću društvenu pravednost.

Dokazano je da želja za rastom izaziva krizu (i ekonomsku, i ekološku, i društvenu) – U subotu ćemo pokušati raspraviti kroz nekoliko modula, je li rast  rješenje ili potencijalna opasnost za društvo i naš planet!

Sudionici ove zanimljive rasprave su renomirani stručnjaci u svojim područjima;

Andreja Pavlović – vodeći stručnjak na području komunikacija i društvenog odgovornog poslovanja;

Igor Grozdanić – energetičar i energetski ekonomista; područja- Energetska tranzicija i lokalni razvoj;

Kristijan Kotarski – docent na Fakultetu političkih znanosti; područja- Međunarodna ekonomska politika i gospodarski rast

Miljenko Cimeša – Predsjednik Hrvatskog društva za organizacijsko učenje

Moderira i vodi: Igor Grozdanić

Kao gosti su najavljeni; Anđelko Balaban, načelnik općine Jagodnjak u hrvatskom dijelu Baranje, Tamasz Hlovery, načelnik općine u mađarskom dijelu Baranje, Nataša Marin Metković i iznenađenje iz Istre.

Priča počinje u subotu 20.5. u 19h u kinu Europa (bivši Balkan) pa tko ima volje doći u predizborno vrijeme na jednu zanimljivu priču koja već sada ima budućnost i aktualna je, rado je viđen gost! Ulaz za posjetitelje je slobodan.